Widecast op excursie

foto's: WWF
foto’s: WWF

1Widecast op excursie (1)
1Widecast op excursie (2)Wider Caribbean Sea Turtle Conservation Network (Widecast) is een deskundig netwerk van biologen, managers, gemeenschapsleiders en opvoeders in meer dan 40 landen en gebieden en zet zich in voor een geïntegreerde, regionale capaciteit die zorgt voor het herstel en duurzaam beheer van uitgeputte zeeschildpadpopulaties. Widecast staat stil bij de vraag hoe voor verschillende entiteiten een duurzaam beheerde zeeschildpadpopulatie eruit zou moeten zien. Zo wordt vergeleken hoe een overheid, een visser, een kustgemeenschap, een kind of een hotelier en een duikoperator naar zeeschildpadpopulaties kijken.
Het lenen van het toonbeeld van duurzame ontwikkeling kan een duurzaam beheerde zeeschildpadpopulatie worden gedefinieerd als een die voldoet aan de behoeften – ecologische, economische, sociaal-culturele, politieke, esthetische, spirituele – van het heden zonder afbreuk te doen aan het vermogen van de bevolking om deze te vervullen. Daartoe streeft Widecast ernaar de best beschikbare wetenschap beschikbaar te stellen voor wetgeving en beleid, naar onderwijs, training en outreach, tot behoud en belangenbehartiging en voor onderzoek en populatiebewaking.
Als beleid gericht op duurzaamheid ons doel is, hoe ziet zo’n beleid er dan uit? Dit is een van de vragen die de organisatie op haar website stelt. Welke rol kan een individu (een gemeenschap, een natie) spelen? De organisatie stelt geïnteresseerden in staat om beter geïnformeerde keuzes te maken, keuzes die zijn geworteld in de overtuiging dat de beslissingen die we vandaag nemen, de keuzes (en kansen) van morgen zullen creëren.
Tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst was Widecast dit jaar in Paramaribo. Van 19 tot en met 21 maart vergaderden meer dan 60 zeeschildpaddenexperts vanuit het Caribisch gebied en daarbuiten met elkaar voor het onder meer uitwisselen van informatie en het treffen van beheersmaatregelen voor een verbeterde bescherming van de zeeschildpadden in de regio. Bij deze gelegenheid gingen de deelnemers ook naar Galibi, waar ze indrukken konden opdoen van het misschien wel populairste legstrand van de wereld.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: