Dikan voorstaander van verkiezingen dc's

RO-minister Edgar Dikan
RO-minister Edgar Dikan
Dat de verschillende districten hun eigen districtsplannen mogen indienen, is volgens minister Edgar Dikan al een duidelijk voorbeeld van het decentralisatieproces. “Ik leg het meestal zo uit dat wij niet ontevreden mogen zijn voor wat betreft de implementatie van ons decentralisatieproces. Al waren er voordien intenties geweest, hadden we pas in 1987 decentralisatie in ons land. Na 32 jaar nu zitten we toch wel op een bepaald niveau. We mogen niet ontevreden zijn, omdat decentralisatie een heel dynamisch proces is”, vertelt Dikan.
Als voorbeelden van zaken die gerealiseerd zijn, noemt hij de Milieu- en Gezondheidsdienst, het Burgerinformatiecentrum, districtsfondsen, districtsadministrateur etc. Dit zijn allemaal zaken die voor 1987 er niet waren. Voor wat het stemmen voor districtscommissarissen betreft, erkent minister Edgar Dikan dat er een wens naar is uitgesproken. Als dat expliciet in het decentralisatietraject is opgenomen, weet hij niet. Dikan is wel voorstaander om de functie van districtscommissarissen verkiesbaar te stellen. “Maar daarvoor moet je een heel kiessysteem maken, waarin je de dc’s zou moeten opnemen. Juristen die goed zijn op dat gebied zullen antwoord daarop moeten geven. In elk geval moet je een wettelijke basis hebben om dat te kunnen organiseren”, meent de bewindsman. Het zou volgens Dikan wel een goede zaak zijn indien dit gerealiseerd wordt. “Een van de meest geopperde bezwaren is dat de districtsraad gekozen en de voorzitter van de districtsraad niet gekozen is. Het (verkiezen) is altijd goed, want dan zou men specifiek aanwijzen welke richting men op wil gaan. Het zou ten goede komen van de districten. Als je het niet goed doet, zou men je na verloop van je termijn wegstemmen. Dus je (de dc) zou je best doen om het goed te doen. Er zijn dus een aantal argumenten die het kiezen rechtvaardigen”, aldus Dikan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: