Hoe wilt u ouder worden? Dat is de kern waar het om draait

1Artikel Locomotorius
1 Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 30 maart 2019. Hoe wilt u ouder worden
1 Artikel Locomotorius voor DBS, editie van 30 maart 2019. Hoe wilt u ouder worden1Of men het nou wil ontkennen of niet; het is een feit….Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Ondanks dit gegeven, bewegen we steeds minder. Op zich niet zo gek; het gemak dient de mens. Waarom naar omu, twee straten verderop lopen, als we toch onze auto kunnen pakken? De meeste mensen weten wel dat beweging goed voor hun lichaam is, maar de meeste weten niet dat ze met lichaamsbeweging óók werken aan hun geheugen, aan hun verstandelijke (cognitieve) functies. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning maken namelijk gebruik van dezelfde netwerken van de hersenen. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan men vroeger dacht dat ze alleen bedoeld waren voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen.
Op zich zijn deze inzichten niet nieuw. Ze worden wel steeds duidelijker onder wetenschappers. Helaas nog niet zo duidelijk onder het grote publiek. Lichaamsbeweging is zonder twijfel een belangrijke manier om onze hersenen in conditie te brengen. Spieren kweken, calorieën verbranden, hart en longen versterken: volgens sommige wetenschappers zijn het eigenlijk maar bijverschijnselen. Omdat voor hen die cabesa op de eerste plaats komt. Als die cabesa niet meer goed werkt, zal bewegen ook steeds slechter gaan. Beweging verbetert ons leervermogen en geheugen en blijkt voor het aanpakken van psychische klachten als stress, verslaving en depressiviteit, van grote waarde. Zo is inmiddels voor depressie duidelijk aangetoond dat de therapie waarbij men gaat hardlopen (running therapy), een effectieve behandeling is.
Het zou best kunnen dat critici onder ons, nu kunnen gaan roepen: moeten we lichaamsbeweging nu als het wondermiddel gaan beschouwen tegen allerlei aandoeningen; van diabetes, depressie tot aan dementie? Nee, zo moeten we het ook niet zien. Niet iedereen zou nu topsport moeten gaan bedrijven en als een krankzinnige over zijn of haar fysieke grenzen moeten gaan. Wat er wat bedoeld, is dat men weer of meer lichamelijk actief wordt. Dat heeft zoveel gunstig effecten. Je kan het zo gek niet bedenken. Denk maar aan uw weerstand, aan uw stemming. En wat te denken van de cognitieve kwetsbaarheid van ouderen? Of de cognitieve reserves die uw kinderen nog moeten opbouwen. Er zijn momenteel vele studies die deze positieve effecten laten zien.
Ondanks al deze gegevens, zijn er toch zo weinig mensen die de ‘lage’ norm van bewegen (30 min. per dag, matig intensief bewegen), halen. Er zijn genoeg mensen die denken: ach, so what, dan heb ik maar een slechtere conditie. Ik hoef echt niet zo fit te zijn of dan krijg ik er maar wat kilo’s bij. Ze vergeten echter dat passiviteit, ook grote consequenties voor hun verstandelijk vermogen heeft. En niet te vergeten hun stemming en hun slaap-waakritme. Dat is van groot belang voor de kwaliteit van uw leven, nu en in de toekomst. Hoe wilt u ouder worden? Dat is de kern waar het om draait. Hoe we ouder willen, of zullen worden, beïnvloeden we al met onze mate van activiteit wanneer we nog heel jong zijn. Het is nooit te laat om te beginnen met bewegen. Ook al bent u de 30 reeds ruimschoots gepasseerd en u besluit dan voor de eerste keer om Cul een bezoekje te brengen. Of dat u pas na uw 50ste voor de eerste maal besluit om te gaan fitnessen. Feit is dat u daarmee uw conditie, gezondheid en stemming verbetert. Plus… niet geheel onbelangrijk; u vermindert het risico op dementie. Slaat de gevreesde ziekte aan het einde van het leven toch toe, dan is wéér beweging het devies. Zo ziet u maar; we ontkomen er niet aan. Als mens gedijen we het beste als we bewegen. Wilt u advies hoe u op de juiste wijze uw lichaam en mind moet trainen? Hoe u op de juiste wijze moet bewegen? Neem dan contact met ons op.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: