Taalbarrière kan ernstige gevolgen hebben voor gezondheidssector

Taalbarrière kan ernstige gevolgen hebben voor gezondheidssectorHet aantrekken van Spaanssprekende artsen binnen de gezondheidssector kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheidssector. Het vaststellen van de juiste diagnoses kan gevaar lopen. Dagblad Suriname sprak met arts Djotish Jaggernath uit Nickerie. Hij legt het volgende uit. ‘De relatie tussen een arts en de patiënt is een die beslist niet onderschat moet worden. Er is een speciale relatie van understanding en vertrouwen tussen die twee.’ Als medicus acht hij het van zeer belang dat patiënten zich op hun gemak voelen bij de arts en al hun ziekteverschijnselen aan de ars door kunnen spelen op grond waarvan de juiste diagnose kan worden vastgesteld. Belangrijk is dat er geen drempel moet zijn tussen de arts en de patiënt, en vooral geen taalbarrière.
Chauffeur niet geschikt voor bussen
Jaggernath onderkent dat er een tekort is aan artsen in Suriname. Maar dit kan niet opgelost worden door Spaanssprekende artsen te plaatsen tegenover Surinaamse patiënten, die de Spaanse taal niet machtig zijn. Voor een efficiënte oplossing van deze problematiek is het van belang dat de Surinaamse artsen beter ingezet en geaccommodeerd worden. De maatregel die de Staat neemt om het tekort aan artsen in te vullen door Spaanssprekende artsen aan te trekken, wordt door hem vergeleken met het laten halen van buitenlandse chauffeurs voor het rijden van bussen in Suriname. ‘Die bussen zijn wel goed, maar de chauffeurs zijn niet geschikt voor het besturen van dergelijke bussen. We moeten onze eigen chauffeurs opleiden.’
Twijfels over prioriteit gezondheidssector
Of de gezondheidssector de hoogste prioriteit geniet van de Staat, hier heeft Jaggernath ernstige twijfels over. ‘De gezondheidssector wordt niet beschouwd als te zijn het duurste goed. Als deze sector werkelijk het duurste goed zou zijn, zou in feite sprake zijn van een betere aanpak. En de gezondheidssector niet plaatsen op een lagere positie.’ De arts schroomt er niet voor aan te halen dat de buitenlandse artsen in USD uitbetaald worden. Door hun komst wordt slechts ogenschijnlijk het tekort gedekt. Terwijl er geen sprake is van toegevoegde waarde binnen de gezondheidssector. ‘Alles moet compleet lijken naar buiten toe. Maar wat is je output. Heb je je doel bereikt?’, aldus Jaggernath.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: