Misiekaba: ‘26 zetels komen niet van aliens van Jupiter of Neptunes’

Misiekaba ‘26 zetels komen niet van aliens van Jupiter of NeptunusNDP-fractieleider Andre Misiekaba stoort zich eraan dat Ronnie Brunswijk, voorzitter en fractieleider van de Abop, de NDP beschuldigd heeft van opportunistisch gedrag, ondemocratisch handelen en dat de paarse partij bang is voor de verkiezingen van 2020. “Voor elke verkiezing horen we dat wij bang zijn en dat wij gaan verliezen. Maar de geschiedenis is daar. Ik begrijp dat het niet eenvoudig is voor de arme oppositie om te dealen met een mega-partij en mega-fractie. Neem de NPS-fractie nu met haar 3 zetels en dan sta je over 26 zetels van de NDP-fractie. Neem de 8 zetels van de VHP-fractie en dan sta je over een fractie dat 3 maal groter is. Maar als u die democratie respecteert, dan weet u dat die 26 zetels betekent dat er brede ondersteuning vanuit het volk is voor de partij. Dan moet u het hoofd daarvoor buigen en niet doen alsof die 26 zetels komen van aliens (buitenaardse wezens) van Jupiter of Neptunes”, zei Misiekaba gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Het was de tweede dag waarop de volksvertegenwoordigers gedebatteerd hebben over de wijzigingen met betrekking tot de kieswetgeving. De NDP-fractie van Misiekaba blijft erbij dat pre-electorale combinaties in 2020 moeten worden verboden.
Volk wordt beledigd
Misiekaba ergerde zich vooral aan de uitspraken van PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink, die de term ‘zogenaamde meerderheid’ hanteerde voor de NDP-fractie. “Wat gebeurt er met lid Bink?! Dat is een ondemocratische inborst! U kunt het oneens zijn met de NDP en u hoeft het niet eens te zijn met het beleid, maar te praten over een zogenaamde meerderheid, dan beledigt u het volk! Die 26 zetels zijn van het volk. Hetzelfde volk waarvan u zegt dat u zoveel van ze houdt”, reageerde de NDP’er fel. Volgens hem tonen dit soort momenten aan hoe ondemocratisch bepaalde politici werkelijk zijn.
In periodes Bouterse geen grote trommels in rivieren
Misiekaba is het spuugzat dat de tegenpartij de NDP steeds beschuldigt van het manipuleren met verkiezingen. Volgens hem kunnen naast de UNDP, ook de OAS, de EU, Unasur en Prosur door de regering binnen worden gehaald om de verkiezingen waar te nemen. Volgens hem heeft Suriname een track-record voor het organiseren van goede verkiezingen. “In de periode waar Bouterse de verkiezingen heeft geleid, hebben wij geen grote trommels met stembiljetten in rivieren en kreken gezien. De beste verkiezing tot nu toe in boeken, zijn de verkiezingen van 1987”, benadrukte Misiekaba.
Oppositie is bang
Misiekaba vindt juist dat de oppositie bang is voor de kracht van de paarse partij. “U moet goed kijken naar de modus operandi. Dus men mag wel monsterverbonden maken tegen een politieke organisatie. Men mag wel gelegenheidscombinaties maken die niets met ontwikkeling van dien hebben. Het V7 debacle is het bewijs dat pre-electorale samenwerkingen een onding zijn”, stelde hij.
Etnel: We zouden richting Dubai gaan
NPS-parlementariër Patricia Etnel diende Misiekaba van repliek en wees hem erop dat hij nog kort voor 2015 de belofte aan de kiezers had gedaan dat het land richting ‘the next Dubai’ zou gaan en miljardeninvesteerders zouden komen. “’Ik zie de miljardeninvesteerders komen; Suriname gaat rijk worden’. Dat heeft u aan het volk gezegd op weg naar 2015. In 2015 komt uw leider hier in het huis van het volk zeggen: ‘we zijn in een precaire situatie beland en wij zullen het heel hard hebben’”, zei de NPS’er. Zij vroeg Misiekaba wat er dan gedaan moet worden met leiders die zich schuldig maken aan volksbedrog en misleiding. “In 2010 kostte een ei 10 cent, maar in 2019 kost een ei bijna SRD 2. Meneer Misiekaba, wat moeten wij het volk zeggen?”, aldus Etnel.
VHP zit met gebakken politieke peren
Misiekaba voerde aan dat de VHP van haar behaalde 9 zetels uiteindelijk door dezelfde combinatiesamenwerking in V7 terug is gevallen naar 8. Uiteindelijk is de NPS met 1 zetel vooruitgegaan, ‘terwijl daarvoor eigenlijk niet gewerkt is’. “Toen de kiezers van Commewijne op 25 mei 2015 naar de stembus gingen, gingen zij echt niet om lid Marlon Budike van de NPS naar binnen te brengen. Vanwege de ondoenlijke pre-electorale combinatievorming zit de VHP vandaag met de gebakken politieke peren”, benadrukte de NDP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: