Raymond Sapoen: ‘Vicepresident Adhin niet beledigd’

Een aantal personen gingen tekeer tijdens de toespraak van de vicepresident. (foto: Kabinet van de Vicepresident)
Een aantal personen gingen tekeer tijdens de toespraak van de vicepresident. (foto: Kabinet van de Vicepresident)
Coalitieparlementariër Raymond Sapoen vindt niet dat vicepresident Ashwin Adhin beledigd is tijdens het incident op het sportveld van Kamal Dewaker (KD) op 20 maart. “Ik heb niet begrepen dat er hier een strafbaar feit in het geding is of dat de vicepresident beledigd is. Het kan zijn dat er onwelgevallige woorden en termen gebezigd zijn die niet zo lekker zijn uitgevallen voor de vp. Wij hebben wel allemaal emoties”, zegt Sapoen aan Dagblad Suriname. Adhin is tijdens de Holi-viering op het sportveld van Kamal Dewaker (KD) in Wanica door een groep mannen uitgejouwd, terwijl hij een toespraak hield. De mannen scandeerden onder andere: “Gwe fa a podium! F*** you, f*** you! B**ler! Pe a moni deh!”. Sapoen, ook volksvertegenwoordiger van Wanica, spreekt zijn afkeuring uit over de manier waarop districtsgenoten zich die bewuste avond hebben gedragen. “Wij hebben allen een opvoedkundige taak naar onze jongeren en kinderen toe. Vooral als je weet dat je te maken hebt met een autoriteit als de president, vicepresident of een assembleelid dat toevallig komt om een phagwa boodschap te doen. Dan is het belangrijk dat jij als gastheer of gastvrouw je houdt aan de regels”, verduidelijkt de HVB’er. Volgens Sapoen hebben alle politieke organisaties een voorlichtende taak naar hun aanhangers toe. Vooral op hoogtijdagen moeten mensen vooraf worden gevraagd om zich zo fatsoenlijk mogelijk te gedragen. “Men moet zich ook niet laten verleiden door mensen die bewust erop zijn afgestuurd om het vuur te stoken”, aldus de politicus.
Verkiezing democratisch instrument om partijen en politici af te straffen
Door de groep ‘herrieschoppers’ wordt gesteld dat teleurgestelde mensen hun onvrede over de vp en het desastreus regeerbeleid aan het uiten waren. “Het etaleren van jouw ongenoegen en teleurstelling kan ik best begrijpen, want daarvoor zijn wij ook mensen. Daarvoor zijn er in dit land toch andere democratische instituten om dit aan de orde te stellen. Denk maar aan het parlement, regionale organen, pers, social media en belangrijk nog de verkiezingen. De verkiezing is het democratisch instrument bij uitstek voor alle burgers om politieke partijen of personen af te straffen of zelfs te belonen. Dus maak daar flink gebruik van”, is het advies van Sapoen.
Kijken naar voorzorgsmaatregelen voor beveiliging
Nu politici toch in aanloop naar mei 2020 in ‘de hitte’ van de politieke campagnes zijn, denkt Sapoen dat er toch gekeken moet worden naar voorzorgsmaatregelen van beveiliging zodat uitgenodigde mensen zich zowel mentaal als fysiek veilig voelen.
Lid VHP-jongeren heeft incident gefilmd
In dit geval heeft Amrish Mankoe het incident gefilmd en de video gedeeld op Facebook. Hij is lid van ‘VHP Jongeren’. Vanuit de zijde van de Nationale Democratische Partij (NDP), die Adhin nu voorgedragen heeft als lijsttrekker in Wanica, is fel gereageerd op dit incident. De paarse partij ziet dit als een opgezette zaak vanuit de ‘orange movement’. Adhin vindt dat de tegenpartij haar (kader) mensen heeft gestuurd, vijf zuiplappen om de vp lastig te vallen tijdens zijn speech. De NDP-parlementariër Amzad Abdoel uit Wanica stelde via de media blij te zijn dat er een politioneel onderzoek gaande is. De NDP’er hoopt dat na het onderzoek, indien blijkt dat men wet en regelgeving heeft overtreden, de justitiële autoriteiten keihard corrigerend optreden.
VHP moet sterk gaan kijken naar campagnevoering
Vooral het feit dat de video van Mankoe ook via een facebookpagina, onder de naam van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, zou zijn gedeeld wordt veroordeeld. Of het werkelijk om de officiële faceboopagina van Santokhi gaat, is nog niet bewezen. De VHP-leider zelf is nog niet uitgekomen met een verklaring. “Als dat zo is, dan denk ik dat de VHP echt heel sterk gaat moeten kijken naar haar campagnevoering. Dit soort incidenten dragen en tellen mee tot het imago van jouw partij. Als je voorgaat als een partij die 28 zetels of meer wil behalen om het land te regeren, dan zal je in de eerste plaats het juiste voorbeeld moeten geven. Ondanks de politieke verschillen die er zijn, moeten we iedereen een eerlijke kans geven en de eigen mensen adviseren om onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden en te wachten op de verkiezingen”, aldus Sapoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: