Jogi: ‘NDP’ers bewust van afbrokkeling partij’

“We moeten voorzichtig zijn en vooral alert zijn met deze bestuurders. De NDP’ers weten dat hun partij aan het afbrokkelen is, waardoor de toppers dichtbij voorzitter Desi Bouterse bezig zijn na te denken over hoe zij toch weer in het machtscentrum kunnen komen na de verkiezing van 2020”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Met het intrekken van een deel van de wijziging, zoals het toepassen van het evenredigheidsstelsel bij ressortraden, is volgens de volksvertegenwoordiger nu duidelijk geworden dat vanaf het eerste uur alle inspanningen van de presidentiele Commissie Evaluatie Kiesstelsel en de regering gericht waren op het stopzetten van pre-electorale samenwerking bij de komende verkiezingen. De volksvertegenwoordiger voert aan dat de mensen rondom Bouterse zich ervan bewust zijn dat het slecht gaat in het land en dat de samenleving hiermee helemaal niet gelukkig is. “Wanneer de NDP uiteindelijk haar vergadering in Ocer drie tot vier keren heeft moeten uitstellen, is dat al een teken van afgang van de paarse partij. Men probeert dus een zodanige gang naar de verkiezing te organiseren, omdat bundeling van politieke partijen een gevaar zou kunnen vormen voor de NDP”, aldus Jogi.
Shoppen na de verkiezing ook makkelijker
Het stopzetten van pre-electorale combinaties en het dwingen van alle politieke partijen om zelfstandig de verkiezingen in te gaan, hebben volgens Jogi ook andere voordelen voor de NDP die nu in het machtscentrum zit. “Shoppen na de verkiezingen van 2020 wordt voor de NDP als regeringspartij ook gemakkelijker bij een individuele partij, dan partijen die in een combinatie zitten. Men is slechts bezig met eigen kansen uit te rekenen en scenario’s uit te zetten over hoe men deze kansen het best zou kunnen benutten”, aldus de politicus.
Bouva spreek zichzelf tegen
Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) merkte tijdens de vergadering dinsdag op dat de pre-electorale samenwerking gold voor 1987 alleen. Deze bepaling is volgens hem in strijd met de grondwet en andere wetten. Jogi vraagt zich af hoe Bouva in zijn betoog verwezen heeft naar de preambule van de grondwet, terwijl die als prominente NDP’er aan de andere kant vraagt om pre-electorale combinaties te verbieden. “In de preambule van de grondwet wordt er gesproken over de vrijheid om te verenigen en vergaderen, de democratische beleving en vrijheid van de samenleving en elke politieke organisatie om zelf te beslissen wat zij wil doen. Wil ik zelfstandig of met een andere partij samen de verkiezingen ingaan? Wat ik wil dat moet jij mij laten doen”, stelt de VHP’er.
NDP-fractie zal alleen staan bij stemming
Jogi denkt dat de 26 persoon tellende NDP-fractie uiteindelijk alleen zal staan bij de stemming over het wijzigingsvoorstel van verbod op pre-electorale combinaties. Deze fractie blijkt tot nu de enige te zijn die volledig staat achter het stopzetten van pre-electorale samenwerking bij de komende verkiezingen. Vanuit de zijde van de partners BEP en HvB zal de ondersteuning mogelijk ook niet komen. Hier en daar zullen misschien wel enkele kleine positieve wijzigingen worden ondersteund door de VHP-fractie.
Wijziging leeftijdsgrens voorzichtig benaderen
De voorgestelde wijziging, dat de plaatsvervangende leden en leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau tot hun 70ste jaar benoembaar zijn, moet volgens Jogi voorzichtig worden benaderd. Indien dit tot doel heeft om de verkiezingsorganen beter te laten functioneren, ondersteunt de VHP’er deze gedachte. “Als het leidt tot goede en eerlijke verkiezingen waar bijna niemand vraagtekens meer heeft. Zet geschikte mensen die een goed record hebben en boven partijpolitiek staan”, stelt hij. De parlementariër verwijst naar de situatie na de verkiezingen van 2015 waar veel zaken verkeerd zijn gegaan en veel ruis is gecreëerd over de werkwijze van stembureaus en hoofdstembureaus.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: