August Boldewijn: 'Wet Rij- en Voertuigenbelasting zit vol ambtelijke en juridische slordigheden'

August Boldewijn
August Boldewijn
De Wet Rij- en Voertuigenbelasting zit vol ambtelijke en juridische slordigheden. Hier legt bestuurskundige August Boldewijn de nadruk op. Wanneer in ogenschouw wordt genomen dat deze wet niet geldt voor bussen en trailers, kan met stellig gesteld worden dat er sprake is van ambtelijke en juridische slordigheden binnen de wet. Bussen zijn op de openbare wegen de hele dag als in de avonduren. Trailers dragen zorg voor vrachtvervoer en maken ook gebruik van de openbare wegen. Bestuurskundige August Boldewijn benadrukt tegenover Dagblad Suriname dat een wet voor een ieder geldt. Indien er uitzonderingen zijn, moest dit vooraf kenbaar zijn gemaakt en worden opgenomen in de wet. Hiervan is er geen sprake geweest bij het initiëren en samenstellen van de Wet Rij- en Voertuigenblasting.
Noem dat ding geen Rij- en Voertuigenbelasting, maar iets anders
Boldewijn vindt het vreemd dat er een Wet Rij- en Voertuigenbelasting in het leven wordt geroepen, waar slechts een heel miniem deel van het bedrag, maar 10 %, gaat naar herstel van de wegen. Van de besteding van het overgrote deel, namelijk 90 %, heeft niemand enig idee waar het geld naar toe vloeit. Volgens de normen van openbaarheid van bestuur zou dit aangegeven moeten worden, wat tot nog toe niet is gebeurd. Of dit bedrag gaat naar de uitbetalingen van salarissen of het aflossen van schulden, zijn de insinuaties die worden gedaan. Boldewijn: ‘Noem dat ding geen Wet Rij – en Voertuigenbelasting, maar iets anders. Want slechts 10 % is bestemd voor de herstel van de wegen. Wat er met 90 % gebeurt, dat weten we niet. Het is een stukje bedrog.’ Ondertussen is bekend gemaakt dat ruim SRD 52 miljoen is ontvangen aan het innen van deze vorm van belasting.
Samenleving in onzekerheid
Eerder was gesteld dat de controle door de politie op naleving van deze wet, vanaf maart, zou plaatsvinden. Honderden burgers hebben honger, dorst, lange rijen en hun felle emoties moeten trotseren om te voldoen aan deze wet. Intussen is bekendgemaakt dat de naleving op controle vanaf juli zal plaatsvinden. Door deze houding wordt de samenleving in onzekerheid gebracht. ‘En dit is een slordigheid.’ De bestuurskundige wijst er op dat in juli, waar de grote vakantie voor de deur staat, de uitbetaling van de vakantiegelden vooral aan de ambtenaren plaatsvindt. Hij voegt er meteen aan toe dat deze gelden beslist niet worden gebruikt om op vakantie te gaan, maar om schoolkleding, schoeisel en schoolbenodigdheden voor de schoolgaande kinderen te kopen. ‘Men heeft niet hieraan gedacht.’ Voor degenen die deze vorm van belasting niet hebben betaald, komt de maand juli ongelegen uit met het oog op de overige uitgaven die gedaan moeten worden.
Parlement beetje slap geweest
Bij de behandeling van deze wet in het parlement is met name de oppositie een beetje slap geweest, betreurt de bestuurskundige. De oppositie zou het zover moeten leiden dat er antwoord werd gegeven wat met het deel van 90 % van de inkomsten uit deze belasting wordt gedaan. Ook moest de oppositie haar stem laten horen dat een wet die in feite moet gelden voor een ieder, na de aanname gekenmerkt wordt door vrijstellingen van groepen zonder dat dit in de wet staat opgenomen. ‘Ja, ook al doe je wat je wil, wanneer de coalitie in meerderheid is, wordt er niet naar je geluisterd’, verzucht Boldewijn. In Suriname staan oppositie en coalitie vaak genoeg tegen elkaar, terwijl dat in de rest van de wereld niet het geval is. In andere landen waaronder Amerika ben je oppositie wanneer je tegen een wetsvoorstel bent, ook al is het van jouw partij afkomstig. Daar wordt er geen dikke scheiding getrokken tussen oppositie en coalitie, wat in Suriname wel het geval is. ‘De Republikeinen bijvoorbeeld staan tegen een voorstel ook is het afkomstig van hun president Donald Trump.’ Maar in Suriname is het zo dat de oppositie altijd moet tegenwerken, terwijl de coalitie altijd haar ondersteuning moet geven.
Ik wil geen djoegoe djoegoe met de politie
Boldewijn heeft in januari zijn rij- en voertuigenbelasting al betaald. Rond deze periode was het helemaal rustig en was er geen rijenvorming bij de diverse loketten. ‘Ik heb betaald, alleen omdat ik geen djoegoedjoegoe wil met de politie.’ Om niet in gedrang te komen met de politie bij politiecontrole heeft Boldewijn ertoe bewogen om te voldoen van deze vorm van belasting. Dit, hoewel Boldewijn zich ervan bewust is dat de Wet Rij- en Voertuigenbelasting het label van een gezaghebbend document mist en vol ambtelijke en juridische tekortkomingen zit.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: