NDP kon minimaal 140 rr-zetels met nieuw systeem verliezen

1 Gajadien‘Big-up president Iedereen schreeuwde Boeeee!Oppositieparlementariërs hebben gisteren hun misnoegen geuit over de manier waarop de regering nu met wijzigingen voor het verkiezingssysteem nog steeds voornamelijk erop uit is om pre-electorale combinaties te verbieden. Het was voornamelijk de VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien die een zekere contradictie zag in de motivering van Melvin Bouva, de voorzitter van de commissie van rapporteurs, om het bundelen voor de verkiezing te verbieden. Hij kreeg hierin ook ondersteuning van fractiegenoot Mahinder Jogi. “Er worden allerlei mooie verdragen aangehaald, je zegt dat mensen vrij moeten zijn om te kunnen kiezen en verkiesbaar te stellen, ga je anderzijds dan beperkingen opleggen. Dan sortu vrijheid tori yu e taki?”, zei Gajadien als antwoord op de opmerkingen van Bouva aan De Nationale Assemblee. De regering heeft de grondwetswetswijziging over het verkiezingssysteem van ressortraden ingetrokken. De totale oppositie vindt dat de kwestie van het verbieden van pre-electorale combinaties voor nu dan ook liever ook moet worden aangehouden totdat dit beter is bestudeerd. Daarvan wil de NDP-fractie echter niets horen.
NDP kon zelfs 500 tot 600 rr-zetels mislopen
Het niet meer gaan voor een evenredigheidsstelsel op het gebied van ressortraadsleden is vooral niet in goede aarde gevallen bij de oranje partij die grote voorstander was van deze wijziging. Volgens Gajadien is de regering teruggekrabbeld, omdat de NDP na is gegaan dat zij met het nieuwe systeem op zijn minst 140 rr-zetels zou verliezen. Dat is uitgaande van de resultaten van de verkiezingen van 2015. “Met de politieke verschuivingen die nu plaatsvinden, zouden dat 500 tot 600 rr-zetels zijn die de NDP zou verliezen. Daarom heeft de regering dat wetsvoorstel ingetrokken”, stelde Gajadien. NDP-fractieleider Andre Misiekaba vroeg of dit de reden was waarom de VHP zo uitkeek naar deze wijziging.
‘VHP is zelfverzekerd’
Gajadien benadrukte tegenover het college dat hij en zijn voorzitter ervan verzekerd zijn dat de VHP regeermacht zal krijgen in 2020. “De VHP is zelfverzekerd. Wij houden de samenleving niet voor de gek, zoals anderen dat gedaan hebben sinds 2010. Denk aan de fly-overs, treinen, huizen en diepzeehavens. Een koers die van SRD 2,80 gesprongen is naar SRD 7 zoveel. Vandaag kan je pret hebben met die 118.000 stemmen (totaal stemmen NDP in 2015, red.), maar daarmee heb je die samenleving alleen maar verder verarmd. Vandaag heeft die samenleving u verafschuwd. Hier op het plein zei men big-up de president! maar iedereen schreeuwde: boe!”, benadrukte de VHP’er.
‘De dingen moeten gezegd worden zoals ze zijn!’
Volgens Gajadien heeft vicepresident Ashwin Adhin de onvrede van de samenleving ook zelf aan den lijve ondervonden op de avond van de holikaverbranding te KD-veld. Daar werd Adhin uitgejouwd door enkele aanwezigen. “De dingen moeten gezegd worden zoals ze zijn, wanneer wij zien dat de mensen nu afgestraft worden. Wij zien dagelijks hoe de NDP’ers naar de VHP komen. Terwijl wij daar zitten, dienen coördinatoren van de NDP zich aan”, aldus de VHP’er.
NDP misleidend bezig over VHP
Gajadien vindt dat de NDP, waaronder Bouva, misleidend is geweest over het schriftelijk antwoord van de VHP over het verbieden van pre-electorale combinaties. De VHP’er benadrukte dat zijn partij in beginsel heeft aangegeven dat de kwestie van het verbieden van pre-electorale combinaties afhankelijk is van het uiteindelijke kiesstelsel. “Bij een evenredig kiesstelsel voor alle volksvertegenwoordigende lichamen kan dit in gunstige overweging worden genomen. Onder het huidige districtenstelsel moet elk partij de vrijheid behouden om zowel afzonderlijk als in combinatie deel te nemen aan beide verkiezingen, te weten: DNA en RR”, las de VHP’er voor.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: