Jitendra Kalloe: “NDP-regering kan niet eens gratis ID-kaarten verstrekken aan burgers”

De elektronische identiteitskaart (e-ID) is op 18 maart 2019 geïntroduceerd. Dankzij de goedkeuring van de totale coalitie is de e-ID-wetgeving op 21 december 2018 aangenomen in het parlement. “We vervangen niet slechts een oude ID-kaart; we zijn hier bezig om eigenlijk een ‘sleutel’ te geven, waarmee we een heleboel dingen vergemakkelijken voor de burgers”, gaf André Misiekaba (NDP), assembleelid tevens voorzitter van de commissie, die deze wet had voorbereid, te kennen in december 2018. Stephen Tsang, minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), zei in dezelfde maand dat met de nieuwe mogelijkheden de verschillende overheidsprocedures efficiënt zullen verlopen. De uitvoering van deze wet heeft overigens een kostenplaatje van USD 9,7 miljoen.
Zeer opmerkelijk is dat er aan de e-ID een wachttijd is gekoppeld van maximaal 30 dagen. De vraag rijst dus hoe efficiënt de overheidsprocedures zullen verlopen als de wachttijd alleen een maand in beslag kan nemen. De oppositieleden vermoedden initieel corruptieve handelingen bij het e-ID-project. Het grootste struikelblok voor de samenleving blijft echter de kosten van SRD 75 voor het aanvragen van de e-ID, met uitzondering van hen wiens huidige ID-kaart niet vervallen is, alsook 16-jarigen die voor de allereerste keer een ID-kaart gaan laten maken. Voorheen werden er geen kosten in rekening gebracht voor een ID-kaart.
“De NDP-regering kan niet eens gratis ID-kaarten verstrekken aan burgers. Wat erger is, is dat er een boete van SRD 200 wordt opgelegd als je je ID-kaart niet laat vernieuwen”, merkt volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) op. In gesprek met Dagblad Suriname benadrukt hij dat veel burgers met een vervallen ID-kaart zitten en daardoor ineens SRD 275 moeten ophoesten. “Men komt nauwelijks uit met hun budget en dan heeft de regering een nieuwe manier gevonden om geld af te troggelen van het volk. Er is niet eens rekening gehouden met mensen die afhankelijk zijn van een AOV-uitkering van SRD 525”, aldus Kalloe. Hij is van mening dat de boete van SRD 200, die vastgelegd is in artikel 17 van de ID-kaartenwet 2018, afgeschaft moet worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: