Waidoe en Abdoel storen zich aan vrijstellingen voertuigenbelasting

Verscherping van de controle op de betaling van de rij- en voertuigenbelasting zal, na aanpassing van de strafbepalingen in de wet, in de tweede helft van 2019 plaatsvinden. De strafbepalingen zullen na consultatie met de procureur-generaal (pg) worden aangescherpt. Het ministerie van Financiën zal dit jaar nog voorstellen doen om bepaalde wijzigingen aan te brengen, waardoor de wet naadloos kan aansluiten bij de maatschappelijke behoeften. De assembleeleden William Waidoe (PL) en Amzad Abdoel (NDP) storen zich echter eraan dat ondanks dat de Wet Rij- en Voertuigenbelasting duidelijk is over welke groepen vrijgesteld worden van het betalen van deze belasting, bij de uitvoering gebleken is dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad toch buiten de wet is gegaan en andere groepen, waaronder particuliere bushouders en eigenaren van trucks en ander zwaar materieel, vrijstelling heeft verleend. “Wij hebben hier in DNA goedgekeurd wie vrijstelling mag krijgen. Nu zien wij na afkondiging dat de minister besluit om ‘die en die’ vrijstelling te geven. Wij moeten ophouden DNA die behandeling te geven”, zei Waidoe gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Abdoel ondersteunde het standpunt van de PL’er en benadrukte dat de wet duidelijk is. De NDP’er vond dat er heel wat verwarrende mededelingen over vrijstellingen worden gedaan en vroeg de regering de juiste informatie te verschaffen. Vooral in de kwestie van trucks en ander zwaar materieel komt hij niet onderuit. “Hebben nu de truckhouders vrijstelling van deze belasting? Ik dacht dat deze groep alleen invoerrechtenvrij banden kon importeren”, stelde Abdoel.
Geen belasting voor aanhangwagens categorie G
In een persbericht heeft het ministerie van Financiën laten weten dat de rij- en voertuigenbelasting niet van toepassing zal zijn op aanhangwagens categorie G. Hieronder vallen aanhangtoestellen zoals diepladers, opleggers, keeperbacks, houttrailers en meer. De hoofdreden voor de regering is dat het hoofdvoertuig reeds de rij- en voertuigenbelasting betaalt en het bovendien niet om een plezieraanhangvoertuig gaat. Deze toezegging is gedaan aan de Coöperatieve Federatie Weg- en Spoortransport (Cofwes).
Artikel 6 duidelijk
Artikel 6 van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting noemt de groepen die vrijstelling krijgen. Hieronder vallen ambulancevoertuigen, lijkenwagens, voertuigen speciaal ontworpen voor personen met lichaamsgebreken, voertuigen van hier wonend personeel van ambassades, internationale organisaties, diplomatieke, consulaire en andere vreemde mogendheden en internationale organisaties en voertuigen die behoren tot de staat, met uitzondering van parastatale bedrijven. Ook rij- en voertuigen die uit het buitenland zijn aangevoerd en van de plaats van lossing rechtstreeks naar de eerste plaats van stalling moeten worden vervoerd, zijn vrijgesteld. Als laatste krijgen ook rij- en voertuigen die deel uitmaken van de handelsvoorraad van autoverkopers vrijstelling wanneer daarmee proefritten worden gemaakt.
Al SRD 52 miljoen aan belasting ontvangen
Maatschappelijke groepen hebben het ministerie van Financiën ook erop gewezen, dat er in de wet zaken zijn opgenomen die kritischer tegen het licht dienen te worden gehouden. “Wij kunnen de samenleving op dit moment informeren dat er inmiddels ruim SRD 52 miljoen is ontvangen aan rij- en voertuigenbelasting. In de wet is opgenomen dat minstens 10% van de opbrengst zal worden besteed aan de Wegenautoriteit. Na de eerste regeringsevaluatie is besloten om de wet materieel uit te voeren en alle opbrengsten te besteden aan de districten en de Wegenautoriteit, zodat er diverse hoognodige infrastructurele werken kunnen worden uitgevoerd”, stelt het ministerie van Financiën in een persverklaring. Aan de districtscommissarissen zal worden gevraagd om samen met de structuren in het district een meldpunt op te zetten. De samenleving kan bij dit meldpunt terecht om haar hulpvraag over de infrastructuur in hun respectievelijke woonomgeving te deponeren. Gaandeweg het traject zal een website worden gebouwd, waarbij transparant inzicht zal worden verstrekt over hoe alle ontvangen middelen worden besteed.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: