Gulliamo Zaalman: ‘Inheemsen ervaren keer op keer onrecht’

1‘Inheemsen ervaren voortdurend onrecht’Voorzitter Gulliamo Zaalman van het Inheems platform Esav vraagt aandacht voor het onrecht waaronder de inheemsen van Maho in het district Saramacca gebukt gaan. Het is de Esav ter ore gekomen dat de Stichting Moshiro een kortgeding heeft aangespannen tegen de Staat om in aanmerking te komen voor 171 hectaren grond, die gerekend wordt tot het Inheems gebied Maho. Het kortgeding loopt al geruime tijd, maar is nu pas aan het licht gekomen.
Het proces is stiekempjes aangespannen
Zaalman vraagt zich af waarom het proces in alle stilte en als het ware stiekempjes is aangespannen. ‘Dit, terwijl de Stichting Moshiro op de hoogte is van de grondenrechten van de Inheemsen. Wij zijn partij in deze en moeten betrokken zijn in het proces. De handelingen die er gepleegd worden, zijn niet rechtmatig. Er vindt oneerlijkheid plaats.’
Inheemsen uit Marowijne
Tijdens de binnenlandse oorlog heeft Stichting Moshiro, gevestigd in het district Marowijne, het verzoek gedaan aan de Inheemse gemeenschap Maho om ontheemde personen tijdelijk op te vangen. Met dit verzoek werd ingestemd. De ontheemden die in Maho neerstreken, oefenden landbouw uit om in hun onderhoud te voorzien. Na de binnenlandse oorlog keerden zijn huiswaarts terug.
Gedaanteverwisseling van Moshiro
Er hebben sindsdien bestuurswisselingen plaatsgevonden. Het huidig bestuur meende aanspraak te maken op 171 hectare grond binnen het Maho-gebied, waarop zij destijds landbouw heeft bedreven. Er werd een grondaanvraag ingediend en toegewezen.
Het verzet van Maho
De bevolking van Maho kwam daar tegenop en stuitte op verzet van de Stichting Moshiro, die beheersdaden uitoefende. Kostgronden werden vernietigd. Er vonden schermutselingen plaats en werden meerdere personen gearresteerd. Er werd een hongerstaking gehouden. Deze kwestie kreeg nationale en internationale aandacht. De Organisatie van Amerikaanse Staten werd van het een en ander op de hoogte gesteld. De zaak leek opgelost toen minister G. Kromosoeto van ROGB op 20 november 2012 besloot de grondbeschikking van Moshiro in te trekken.
Kort geding
Het huidige bestuur van Moshiro tracht nu via de kortgedingrechter de door minister Kromosoeto ingetrokken grondbeschikking ongedaan te maken en de grond te doen toekomen aan de stichting.
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: