Samantha Gadjradj gaat voor samenwerken

Benito Pick (r) geeft zijn tegenkandidaat Samantha Gadjradj (l) een hand na de uitslag. (foto: Starnieuws)
Benito Pick (r) geeft zijn tegenkandidaat Samantha Gadjradj (l) een hand na de uitslag. (foto: Starnieuws)
Advocaat Samantha Gadjradj heeft na een halve dag van campagne voeren de verkiezing voor de Deken van de Orde van Advocaten kunnen winnen. Het resultaat was 75 stemmen voor Gadjradj en 71 voor haar tegenstaander Benito Pick. Volgens Gadjradj zijn de gelederen inmiddels al gesloten. Beide groepen zullen naar haar zeggen nu het karretje verder trekken.
“We gaan gewoon ervoor. Samenwerken”, stelt Gadjradj. Er bruist blijkbaar nog ontevredenheid over de resultaten van de verkiezing. In de wandelgangen wordt ook nog gesproken over het aanvechten van de verkiezingsresultaten middels een kort geding. Gadjradj heeft er ook iets van gehoord, maar denkt dat na het gesprek met Pick het in ieder geval niet die kant uit zal komen.
De overdracht van de functie van deken kan binnen 2 weken plaatsvinden. De gekozen leden hebben 2 weken de tijd om te bewilligen. Na de bewilliging zal de huidige deken de overdracht plegen naar de nieuwe. De overdracht hangt echter af van de bewilliging. Het kan eerder plaatsvinden indien de gekozen leden eerder reageren.
Binnen deze verkiezing bestond de mogelijkheid om te kandideren als individu voor de functie van deken, maar daarnaast ook met een lijst. Gadjradj had zich alleen als deken gekandideerd. Op een gegeven moment waren er 3 kandidaten voor de deken, waarvan 2 met een lijst en 1 individueel. De rechter heeft vrijdag besloten dat Harish Monorath zichzelf bij deze verkiezingen niet verkiesbaar mocht stellen. De verkiezingsstrijd is uiteindelijk gestreden tussen Gadjradj en Pick. Als leden van de raad van bestuur zijn gekozen: Glenn van Der San, Murwin Dubois, Seema Doelam en Serena Essed van de lijst van Pick. Van de andere list werden Chandra Algoe en Merlin Gout gekozen.
Gadjradj stelt dat zij het huidig beleid, dat onder deken Monorath werd uitgezet, wilt voortzetten. “Omdat het huidig beleid erin heeft geresulteerd dat de advocatenopleiding van start is gegaan. De advocatenopleiding, die het vorig bestuur tot stand heeft gebracht, ga ik voortzetten. Het vorig beleid heeft ook het tuchtcollege tot stand gebracht. Dat ga ik door ondersteunen”, stelt Gadjradj.
De nieuw gekozen deken is het er niet eens mee dat advocaten zich moeten onderwerpen aan een examen. Er zijn genoeg trainingen die worden verzorgd. Advocaten doen ook aan zelfstudie. Zij stond lijnrecht tegenover de doelstelling van Pick om advocaten te onderwerpen aan trainingen die afgesloten worden met een examen. Zij staat ook lijnrecht tegenover de stelling dat de stand van de advocatuur laag is. “De stand is niet verloederd”, meent Gadjradj.
Bij de advocaten, rechters, het Openbaar Ministerie zijn de vrouwen de grootste groep. Gadjradj is de eerste vrouwelijke deken van de Orde van Advocaten in de geschiedenis van de advocatuur in Suriname. Zij hoopt vrouwen trots te kunnen maken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!