Suriname moet cashcultuur loslaten

1 Suriname moet haar cashcultuur loslaten1Anno 2019 zal Suriname volgens Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), moeten beseffen dat zij haar cashcultuur moet loslaten. Surinamers moeten meer en meer moeten kiezen om giraal te betalen. Hierdoor zullen de geldstromen efficiënter geadministreerd worden, maar de verantwoording zal gemakkelijker plaatsvinden. De Bank heeft hiertoe een eerste stap gezet door in 2015 aan te vangen met het Suriname National Electronic Payment Systeem (Sneps) en sindsdien kunnen de banken dagelijks versneld onderling transacties uitwisselen. De dagelijkse clearing die via de Centrale Bank plaatsvond kunnen de banken nu zelfstandig in het systeem uitvoeren. Echter moet niet alleen de doorsneeburger de omslag maken richting modernisering. Ook dient er veel regelgeving te veranderen om ervoor zorg te dragen dat de doorsnee burger impulsen krijgt om mee te gaan met de verandering.
Het verder aanscherpen en moderniseren van de wet- en regelgeving op financieel gebied is noodzakelijk. Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het wijzigen van de Bankwet, het introduceren van een Wet op het Elektronisch betaalverkeer, het afronden van de Wet Toezicht op het Verzekeringsbedrijf en de Wet Kredietregistratiebureau.
De commerciële banken hebben jaren eerder ook al stappen gedaan om de omschakeling naar giraal geld mogelijk te maken met Point of Sale (pinpas), creditcards, internet banking, online betalen. De bewustwording onder Surinamers met betrekking tot de risico’s die cash met zich meebrengt is groeiende, maar is nog lang niet wat het wezen moet. Ten aanzien hiervan moet de nodige voorlichting worden verstrekt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: