Hanoeman: “Negeren van ingediende bezwaarschiften is schending van democratie”

De huidige politieke machthebbers hebben bewezen dat ze de democratie niet hoog in het vaandel hebben staan. Dit zegt de maatschappijkenner tevens onderwijskundige, Soenderpersad Hanoeman, naar aanleiding van het veronachtzamen van de talrijke verzoeken om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting te herzien c.q. in te trekken. De meer dan 20.000 ingediende bezwaarschiften, vele noodkreten vanuit de Unie van Truckhouders en Zwaar materieel in Suriname (UTZS) en andere groeperingen, zijn een duidelijk signaal dat de RvB niet breed gedragen is binnen de samenleving en zelfs als schending van democratie wordt ervaren.
In gesprek met Dagblad Suriname merkt Hanoeman op dat de autoriteiten veelvuldig ten stelligste hebben ontkend dat de government take op brandstof en de rij- en voertuigenbelasting op hetzelfde neerkomen: aanpak van de infrastructuur. Vrijwel een ieder gelooft dat dit een dubbele belasting is, waardoor de regering deze kwestie niet kan laten voor wat het is. “Voor 1 object kan je niet 2 keren betalen. De regering heeft ervoor gekozen om het beleid (government take op brandstof) van de vorige regering te continueren. Dan is het zeer zelfzuchtig om ook de rij- en voertuigenbelasting te introduceren. Dit, terwijl een groot deel van het volk ontevreden is”, voert Hanoeman aan. Hij hekelt het feit dat de rij- en voertuigenbelasting bovendien tot stand is gekomen in het parlement waar de stem van het volk dient te prevaleren.
“Ons parlement bestaat uit naïeve leden. Als zij beter hadden gehandeld, waren we niet verder ondergedompeld in ellende.” Hanoeman prijst de samenleving die op diverse manieren geageerd heeft tegen het onrecht dat een ieder wordt aangedaan, ongeacht wat die moeite zal opleveren. Bij hem gaat het niet om het winnen of verliezen, maar om de moed om niet stil te blijven zitten. “Dat de burgers hun tanden hebben laten zien, duidt op een stukje bewustwording. En dat is belangrijker dan winnen.” De Stichting Centre for Public Affairs Suriname, onder leiding van Anand Biharie, heeft tegen de implementatie van de rij- en voertuigenbelasting een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen de staat. Op 28 maart a.s. zal de rechter een besluit nemen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: