Kapitein Pane: “We missen de controle in Marowijne”

1 TOR-WIDECAST meeting zeeschildpaddeDe “Wider Caribbean Sea Turtle Conservation Network” ofwel Widecast houdt zijn jaarlijkse bijeenkomst dit jaar in Paramaribo. Van 19 tot en met 21 maart zitten meer dan 60 zeeschildpaddenexperts vanuit het Caraïbisch gebied en daarbuiten rond de tafel met een gezamenlijk doel: het uitwisselen van informatie, initiatieven, beheersmaatregelen en onderzoek dat op nationaal en regionaal niveau plaatsvindt en collaboratie en partnerschappen te vormen ter verbeterde bescherming van de zeeschildpadden in de regio.
Laurens Gomes, Suriname Country Representative van WWF Guianas, zei dat er een lange samenwerking is met de overheid in de bescherming van de zeeschildpadden. Toch worden niet de juiste issues aangepakt. Vandaar dat WWF hoge verwachtingen heeft van deze conferentie. Gomes wil graag dat iedereen de uitdaging aangaat om wederzijds begrip tussen alle partijen te bewerkstelligen. Er is consensus nodig om de doelen te bereiken. “Zeeschildpadden zijn de beste ambassadeurs voor de oceanen”, zei Gomes. “Voor een korte periode komen deze dieren aan land en vertellen ons hoe het gaat met de oceanen.” Aan zeeschildpadden zijn ook andere zaken verbonden zoals inkomsten uit toerisme. Gomes is ervan overtuigd dat het mogelijk is om gezamenlijk oplossingen te vinden voor de verschillende prioriteiten van de verschillende organisaties. Oplossingen voor de visserij, voor de economie en voor het duurzaam beschermen van de zeeschildpadden moeten mogelijk zijn.
Galibi
Kapitein Ricardo Pane van Galibi zegt deel te nemen, omdat Galibi voor de wereld veel betekent, aangezien de oudste dieren van de wereld hun eieren op het strand van Galibi leggen. Als elk jaar tientallen zeeschildpadden doodgaan, dan is dat nadelig voor de populatie. “Dit zijn grote uitdagingen en we zullen zeker een statement overhandigen aan WWF. Er zijn middelen nodig om de dieren te beschermen.” Pane zegt dat het ministerie van ROGB over onvoldoende middelen beschikt. “Het ministerie kan niets doen omdat er geen middelen zijn”, verklaart Pane. “We zijn daarom afhankelijk van de internationale organisaties, die heel veel ondersteuning geven om toch te werken naar een betere situatie voor de zeeschildpadden.” De kapitein van Galibi geeft aan dat er nog geen bewaking is op Galibi. “Een goed strak beleid is nodig op dit gebied. Nu pas probeert men iets te doen”, zegt Pane. “Voorlopig is er niets, men is nu bezig met het maken van een begroting om te kijken hoeveel bemensing voor monitoring en bewaking nodig zijn op het strand.”
De kapitein ziet als oplossing dat er strakker wordt gewerkt, waarbij de seizoenmatige aanpak wordt losgelaten en er wordt gekozen voor een beleid dat het hele jaar door is gericht op de bescherming van de zeeschildpadden. “Want de zeeschildpadden komen het hele jaar door, en de arbeiders worden tot juli ingezet, terwijl je de mensen het hele jaar door moet inzetten, anders heb je niet de juiste data”, licht Pane toe. “Op dit moment missen we de controle in Marowijne”, stelt Pane. “Ook de vissers doen momenteel wat ze willen. Er zijn vissers uit Albina, uit Paramaribo, Frans-Guyana en onze eigen kleine vissers uit het gebied.” Er is hierdoor sprake van overbevissing. “Die grote vissers die hun kilometerslange visnetten uitgooien in het water brengen echt schade aan”, zucht de kapitein van Galibi. Pane verwacht daarom dan ook dat de overheid deze zaken zal aanpakken. “We praten al jaren hierover”, laat hij weten. Ten aanzien van het stropen van zeeschildpadeieren op de stranden, zegt Pane dat niet alleen naar de stropers gekeken moet worden, maar ook naar de handelaren. “Want die lopen gewoon vrij rond.”
RGB
Minister Roline Samsoedin geeft aan dat haar ministerie verantwoordelijk is voor de bescherming van de zeeschildpadden in Suriname. “Gebleken is dat de Aitkanti en de Warana steeds minder komen leggen op onze stranden.” De minister zegt dat voor dit jaar slechts 1 Aitkanti is gesignaleerd. “Dat is heel weinig gezien de aantallen die er voorheen kwamen”, zegt Samsoedin. De minister geeft aan dat de reden van deze bijeenkomst is dat de deelnemers die uit verschillende landen participeren, hun ervaringen delen om de terugval van de populaties in beeld te brengen. “Zo kunnen we kijken hoe we kunnen komen naar een hogere mate van bescherming van de zeeschildpadden.”
Samsoedin zegt dat haar ministerie de zeeschildpadden beschermt door de samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Beide ministeries zijn overeengekomen om de zandafgravingen te Braamspunt on hold te zetten. “We hebben een beroep gedaan om de zandafgravingen voorlopig te stoppen en we zien dat de zeeschildpadden steeds dichterbij Paramaribo komen.” De minister verklaart dat mochten de zeeschildpadden inderdaad dichterbij komen, deze gebieden ook uitgeroepen moeten worden tot beschermd gebied. “Het ministerie is heel intensief bezig met de jachtopzieners om controle uit te oefenen. De boetes zijn verhoogd. Ook is in voorbereiding, de aanpassing van de Natuurbeschermingswet. De Jachtwet is onderdeel van de Natuurbeschermingswet en die dateert van 1954. We zijn bezig met aanpassingen hiervan en deze in te dienen bij De Nationale Assemblee. Over de opmerkingen van kapitein Pane geeft de minister aan dat er inderdaad sprake is van een jarenlange samenwerking en als er zaken zijn die aangepakt moeten worden, dan kan dat aan de dc worden doorgegeven waarna het ministerie maatregelen zal treffen.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: