Centrale Bank werkt aan real time overmakingen US$

Maikel Soekhnandan
Maikel Soekhnandan
Maikel Soekhnandan: “We willen de dollar nu gaan belasten”

Vreemde-valuta-overmakingen moeten sneller en gemakkelijker gaan via lokale banken. Overmakingen tussen banken kunnen soms 2 tot 3 dagen in beslag nemen. Echter is het met het huidig systeem dat de bank hanteert mogelijk om overmakingen van 8.00 uur in de ochtend, bijvoorbeeld rond 12.00 uur al op de rekening te zien. Dit huidig systeem is volgens Maikel Soekhnandan, directeur Bancaire Zaken bij de Centrale Bank van Suriname, echter niet overzichtelijk.
Binnen het Suriname National Payment Systeem (Sneps) zal dat echter real time moeten geschieden. Met een klik op de knop voor overmaking zal de ontvangende rekeninghouder binnen seconden de ontvangst van girale middelen moeten kunnen bevestigen. “De bedoeling is dat we gaan naar real time. Nu is het aan tijd gebonden, omdat bij de banken de verwerking zo plaatsvindt”, stelt Soekhnandan tegenover Dagblad Suriname.
Sneps is tot nu toe alleen op de Surinaamse Dollar (SRD) toegepast. De Centrale Bank deed de clearing van de vreemde valuta transacties niet. Maar nu, gezien de kosten op de SRD-transacties zijn geëlimineerd, wilt de bank wel kosten in rekening brengen bij de US$-transacties. De Euro volgt daarna, gezien de zaak van de Euro rond de aanhoudingen in Nederland nog moet worden opgelost. Daarnaast moet er ook nog een stuk wetgeving on orde komen om dit idee te kunnen realiseren. “Om deze nieuwe ontwikkeling in te voeren, is er nog wat huiswerk nodig. Het is een heel systeem. Er moeten een aantal technische, maar ook organisatorische zaken in orde komen”, vertelt de Soekhnandan.
Binnen de komende drie maanden wilt de Centrale Bank de organisatorische zaken in orde hebben. Dat is ook de opdracht die Soekhnandan van de nieuwbakken governor heeft meegekregen. “We willen de dollar nu gaan belasten, want op dit moment ontberen wij inkomsten. De kosten (SRD) die wij in rekening brachten bij de banken, hebben wij geëlimineerd. Dus nu moeten wij andere inkomstenbronnen hebben”, aldus Soekhnandan.
De kastransactiekosten zijn vorig jaar geïmplementeerd door diverse bankinstellingen rond het moment dat de Centrale Bank van Suriname, kosten bij de banken in rekening bracht voor het uitvoeren van girale betalingen in Surinaamse Dollars in het interbancaire betaalsysteem Sneps (Suriname National Payment Systeem). Omdat de banken juist het elektronisch betaalverkeer wilden stimuleren, was ervoor gekozen niet de girale transacties te belasten, maar de contante transacties. Het in rekening brengen van kosten voor contante transacties was in lijn met de hogere kosten die gepaard gaan met de verscherpte maatregelen ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme. Door het wegvallen van de kosten die bij de banken in rekening werden gebracht door de Centrale Bank van Suriname voor giraal bankieren in Surinaamse Dollars, zijn de banken in staat de kosten voor contante transacties in Surinaamse Dollars te laten vervallen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: