Marinus Bee: ‘Ondersteunen Amnestiewet was partijstandpunt’

Marinus Bee
Marinus Bee
Het ondersteunen van de omstreden Amnestiewet in 2012, die Desi Bouterse en de rest van de verdachten van de decembermoorden moest vrijwaren van verdere vervolging en berechting, door de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) was volgens assembleelid Marinus Bee een partijstandpunt. “Ik heb toen niet geparticipeerd aan die vergadering, dus ik heb niet gestemd voor die Amnestiewet”, zei Bee in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK). De wet werd op 4 april 2012 in De Nationale Assemblee aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. De Abop maakte toen samen met de Pertjajah Luhur (PL), Palu en de Megacombinatie (NDP/KTPI/NS) deel uit van de regeringscoalitie. Van de Abop hebben Ronnie Brunswijk en Walter Bonjaski deze wet ondersteund. Naast de Abop, gaven ook Paul Somohardjo, Martha Djojoseparto, Soetimin Marsidih (overleden), Diepakkoemar Chitan, Ronny Tamsiran en Hendrik Sakimin van de PL hun zegen aan deze wet. Van de Palu waren dat Henk Ramnandanlal en Anton Paal.
‘Momenten waaruit wij hebben geleerd’
Op de vraag of Bee een afwijkend standpunt heeft over het besluit van zijn partijleiding, stelde de volksvertegenwoordiger dat er hierover interne discussie is geweest. Hij vindt het echter niet correct om dit in het openbaar prijs te geven. “Uiteindelijk is er een partijstandpunt eruit voortgevloeid. Dit soort momenten zijn momenten waaruit wij hebben geleerd”, aldus Bee. De Abop’er stelde onlangs tegenover de krant dat 25 februari, de herdenking van de Dag van Bevrijding en Vernieuwing, als een nationale dag van rouw moet worden beschouwd vanwege de perikelen die zich tijdens de coup en militaire periode hebben voorgedaan.
8 leden toenmalige coalitie gaven geen ondersteuning
Van de toenmalige coalitie hebben niet gestemd voor het wetsontwerp Ronny Asabina en Rudolf Zeeman (BEP), Harish Monorath en Prem Lachman (Nieuw Suriname) en Diana Poki en Waldie Ajaiso (A Combinatie/BEP). Marinus Bee (A Combinatie /Abop) was uitlandig. Noreen Cheung van de NDP was niet in de zaal bij de stemming.
18 leden MC gaven groen licht
Van de Megacombinatie stemden Jennifer Simons, Melvin Bouva, Andre Misiekaba, Ricardo Panka, Rabin Parmessar , Oesman Wangsabesari, Amzad Abdoel, Charles Pahlad, Theodorus Vishnudatt, Rashid Doekhie, Remie Tarnadi, Frits Moesafierhoesein (overleden), Jenny Warsodikromo, Ramses Kajoeramari, Lesley Artist, Frederik Finisie, Refano Wongsoredjo en Stuart Jabini voor. Het initiatief voor deze wet kwam van Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, André Misiekaba, Melvin Bouva, Anton Paal en Rashid Doekhie.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: