CTO Vlatacom over e-ID-systeem: “U hoeft geen twijfel te hebben dat er iets mis is”

Bosko Bozilovic
Bosko Bozilovic
Het Servisch bedrijf Vlatacom, dat door de regering is aangetrokken om het identiteitskaartenproject uit te voeren, heeft zich volgens Bosko Bozilovic, deputy chief technical officer, niet schuldig gemaakt aan frauduleuze handelingen in Botswana. In de Botswana Gazette van 26 februari 2015 zijn kritische opmerkingen gemaakt met betrekking tot dataveiligheid, datadiefstal en fraude. “Wij hebben een state-of-the-art ID-personalisatiesysteem geleverd aan Suriname. U hebt het meest geavanceerde systeem, welke ik vergelijk met alle hoog ontwikkelde landen. Alle beveiliging is geavanceerd en volgens wat nu het beste in de wereld is. U hoeft dus geen twijfel te hebben dat er iets mist, omdat wij weten dat landen als die van u met heel wat veiligheidsissues zitten. Onze target was om de identiteit van mensen te beschermen”, stelt Bozilovic. Er zijn reeds 14 locaties over geheel Suriname voorzien van het nieuwe systeem. Vlatacom heeft op al deze locaties het personeel van de Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) getraind. Bozilovic denkt dat Suriname nu genoeg mensen heeft die het systeem kunnen beheren. Vlatacom moet nog trainingen verzorgen voor de rest van de ruim 30 BvB’s. “Wij hebben onderhandeld met de overheid over het vastleggen van beveiligingscontroles, beginnend bij fysieke controle en daarna technische controle. Zeker hebben wij controles geïmplementeerd, die het systeem beveiligen. En niet alleen het systeem, maar ook het hele proces. Uw ambtenaren kunnen dus niet ontkennen dat zij iets hebben gedaan. Alles wordt vastgelegd”, stelt Bozilovic.
Bozilovic reageert ook op de specifieke negatieve berichtgeving rond het bedrijf. “Wij hebben ook gezien wat geschreven was in de verschillende kranten (in Botswana). Wij hebben juridische stappen ondernomen tegen de kranten, de journalisten en redacteuren om de waarheid te beschermen. Wij denken dat dit alles een kwaadaardige campagne is. Wij weten niet waarom, want wat daar geschreven was, is niet waar. Wij doen business. Het maakt ons verder niets uit, en de rechter heeft vastgesteld dat wij het aan het rechte eind hebben”, aldus de CTO. Het resultaat is dat de Botswana Gazette het bericht moest rectificeren en een schadevergoeding moest betalen van 35.000 US dollars aan Vlatacom.
Op de nieuwe ID-kaart oftewel de elektronische ID-kaart, de E-ID, worden persoonsgegevens door middel van een ingebouwde chip digitaal in de kaart opgeslagen. Daarnaast zullen ook biometrische gegevens in worden verwerkt. Hierbij gaat het om het gezicht (gezichtsherkenning) en om de afdrukken van de 10 vingers (vingerafdruk). De gegevens van de burgers worden centraal opgeslagen in de dataserver van de overheid. Het beheer daarvan blijft bij CBB. De informatie zal voor derden pas leesbaar zijn als men toegang geeft tot de kaart met een vingerafdruk. Vanuit CBB mag de data niet voor derden beschikbaar gesteld worden. Overheidsapparaten, zoals de politie en het leger, worden mogelijk niet als derden beschouwd. Het systeem dat in gebruik is genomen, heeft US$ 9.7 miljoen gekost.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: