10 veel voorkomende gewoontes, die uw nieren ernstig beschadigen

1Artikel Locomotorius
1Artikel Locomotorius 2Vandaag willen we het hebben over die speciale organen in ons lichaam, die net als ons hart, van levensbelang zijn. U raadt het misschien al…we hebben het over de nieren. De meeste mensen hebben bij de geboorte twee nieren. Sommige mensen worden met één nier geboren; andere mensen juist met een extra nier. Een nier heeft de vorm van een boon, is ongeveer 12 centimeter lang en weegt ongeveer 150 gram. Onze nieren zijn superbelangrijk voor onze gezondheid. Ze filteren ons bloed, produceren hormonen, nemen mineralen op, produceren urine, verwijderen gifstoffen en neutraliseren zuren. Uw nieren verdienen als zeer belangrijk orgaan in ons lichaam wel wat extra liefde en zorg. De beschadiging of de voortdurende achteruitgang van uw nieren, kunnen vaak ongemerkt jaren doorgaan, omdat ze hun werk met maar 20% van hun capaciteit, nog kunnen doen. Daarom worden nierziekten vaak ‘de stille ziekten’ genoemd. En daarom is het zo belangrijk om goed voor ze te zorgen, voordat het te laat is. Hier volgt een lijst van 10 gewoontes die uw nieren behoorlijk onder druk zetten en na verloop van tijd ernstige schade kunnen veroorzaken.
1. Niet genoeg water drinken. De belangrijkste functie van uw nieren is het filteren van uw bloed en het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen. Als u niet genoeg (schoon) water drinkt gedurende de dag, beginnen gifstoffen en afval zich op te hopen, wat ernstige schade aan uw lichaam kan toebrengen (Bewoners van het dorp Kwamalasamutu die chloorwater drinken, lopen dus een heel groot risico; zeer triest. De beleidsmakers mogen niet lijdzaam blijven toekijken).
2. Te veel zout in uw eten. Een goede stelregel is om niet meer dan 5 gram zout per dag te eten. Teveel zout verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt veel stress voor de nieren.
3. Vaak aandrang negeren. Veel van ons negeren de aandrang om naar de wc te gaan omdat we het te druk hebben of openbare toiletten willen vermijden. Het regelmatig ophouden van urine, verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister dus naar uw lichaam als u aandrang voelt.
4. Gooi de suiker eruit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die 2 of meer glazen suikerhoudende drank per dag drinken, meer kans hebben op eiwit in hun urine. Eiwit in uw urine is een vroeg teken dat uw nieren niet goed werken.
5. Vitamine- en mineralentekort. Het is belangrijk voor uw algemene gezondheid en een goede nierfunctie om echt, goed voedsel te eten met volop verse groentes en fruit. Als u veel tekorten heeft, kan dat het risico op nierstenen of nierfalen vergroten.
6. Te veel dierlijke eiwitten. Overconsumptie van eiwit, ( vooral rood vlees), verhoogt de last op uw nieren, die dit moeten verwerken. Dus meer eiwit in uw dieet, betekent dat uw nieren harder moeten werken en dit kan na verloop van tijd tot nierschade of achteruitgang van de nierfunctie leiden.
7. Slaaptekort. We weten allemaal wel hoe belangrijk het is om genoeg slaap te krijgen. Chronisch slaaptekort staat in verband met vele ziektes en nierziektes horen daar ook bij. Uw lichaam repareert ’s nachts beschadigd nierweefsel, dus geef uw lichaam de tijd om te helen en zich te herstellen.
8. Koffie drinken. Net als zout, kan ook cafeïne de bloeddruk omhoog stuwen en de stress op uw nieren vergroten.
9. Misbruik van pijnstillers. Overmatig gebruik of misbruik van pijnstillers kan tot ernstige schade aan lever en nieren leiden. Veel te veel mensen nemen pijnstillers voor hun kleine pijntjes en ongemakken.
10. Alcohol consumptie. Hoewel er niets mis mee is om nu en dan te genieten van een wijntje of een biertje, stoppen we meestal niet na één drankje. Alcohol is eigenlijk een legaal gif, dat onze nieren en lever flink onder druk zet.
Voor een land met zo weinig inwoners, hebben we al teveel dialysepatiënten. Blijf daarom actief, drink genoeg water, eet genoeg groente en fruit en vermijd bovengenoemde gewoontes. Uw lichaam zal u daar dankbaar voor zijn.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: