Mangrove Educatiecentrum in Coronie geopend

1Coronie mangrove educatie centrum.1In Coronie is de oude brandweerkazerne omgetoverd in een natuurcentrum. “Het historisch pand voldeed niet meer, maar na verschillende tussenstops is het het ‘Mangrove Educatiecentrum Coronie (MECC)’ geworden”, zegt Loes Trustfull namens Stichting Sorts.
“Staatsolie Foundation heeft het pand gerenoveerd, waarna het met donorgelden van Kosmos Energy is ingericht. De verdere inrichting en awareness zijn door GCCA+ (UNDP) tot stand gekomen. Het gebouw is nu klaar om bezoekers te ontvangen. Het centrum wordt door de lokale mensen van het district gedraaid.” Trustfull zegt dat erop gerekend wordt dat er maandelijks voldoende bezoekers zullen zijn, zodat er een spin-off effect naar de Coroniaanse economie zal zijn. “Zowel overnachtingen als verschillende interessante spullen aanschaffen behoren tot de mogelijkheden. Tot nu toe komen toeristen naar het gebied, maar blijven niet omdat ze doortrekken naar ‘Bigi Pan’. We willen nu dat de toerist bewust kiest voor Coronie. Een speciaal programma zorgt ervoor dat je Coronie in het klein kan zien op de mangroveschool. Tevens leer je op de mangroveschool over het belang van de mangrove en over kustbescherming.” Zowel historische als culturele tours zijn mogelijk laat Trustfull verder weten. Ook een culinaire tour behoort tot de mogelijkheden. De mangroveschool zal via het districtscommissariaat worden gecoördineerd.
Samenwerking
Stichting Creative Talents, onderdeel van Spang Makandra, houdt zich voornamelijk bezig met kennisontwikkeling en biedt trainingen aan in onder meer social media en cloud. De stichting is reeds enkele jaren actief in Coronie met het ICT-centrum en in dat kader is een samenwerking ontstaan met het Mangrove Educatiecentrum, zegt Vincent Kenswil. “Alles wat in het centrum gebeurt op het gebied van ‘knowledge sharing’ proberen we ook in moderne toepassingen te integreren.” Om dit duurzaam te maken, worden trainingen aan jongeren aangeboden.
Loes Trustfull benadrukt dat eigen initiatieven vanuit de community het verschil maken. Momenteel zijn Spang Makandra, UTGS en de community van Coronie de stuwende krachten van het initiatief. Trustfull wijst erop dat na deze eerste fase het project op eigen kracht verder zal moeten gaan. Trustfull geeft voor de volledigheid aan dat er een samenwerking is met het WWF, die een mangrovetraining verzorgt aan de rangers van Coronie met het oog op ecotoerismebevordering in het district.
Districtscommissaris
Districtscommissaris Remie Tarnadi ziet dit project als een aanwinst voor het district Coronie. De dc wijst op het beleid van het ministerie van ROGB, dat awareness bevordert en dat het behoud van mangrove past binnen die visie. Het feit dat het historisch pand is behouden, maakt het voor de bezoekers ook aantrekkelijk, omdat zowel het culturele als het historische aspect aan bod komen. “Dit is een prachtige combinatie, waardoor we voldoende bezienswaardigheden hebben”, laat Tarnadi weten. Volgens de dc is het spin-off effect voor de lokale ondernemers van bijzonder belang. “Personen die hun producten aan de man brengen, maar ook de verhuurders van woningen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. De hele keten zal betrokken moeten worden. Van mensen die aan catering doen tot de mensen die zorgen voor transport”, aldus de dc.
RB

error: Kopiëren mag niet!