Pg constateert succes- en verbetermomenten bij jaarafsluiting KPS

PG constateert succes- en   verbetermomenten bij jaarafsluiting KPSProcureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft bij de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname in de Politieacademie zijn gebruikelijke speech gehouden. Hij liet het afgelopen jaar, welke werkelijk niet gemakkelijk is geweest, de revue passeren. Het gelukte hem om binnen enkele minuten het jaar 2018 in vogelvlucht de revue te laten passeren. Om toch binnen de lijnen te blijven, zijn alleen maar de hoogtepunten vanuit het Openbaar Ministerie belicht. Het Korps Politie Suriname komt in beeld bij het oplossen van strafbare feiten en zet zich in om de openbare orde te handhaven. Echter zijn er naast al deze succesmomenten ook wel momenten, die een bepaalde mate van zorg met zich meebrengen waaraan wij niet onopgemerkt voorbij kunnen gaan. Hij heeft de nodige aandacht gevraagd voor alle verantwoordelijken die in het korps een rol te vervullen hebben. En die zijn zeker ook de personen die leiding geven aan politionele eenheden, hetzij in het kader van algemene opsporingstaken hetzij in recherchetaken, gespecialiseerde diensten, op ressortniveau of op regioniveau.
Verbetering en kwaliteit in recherchewerk
“Wanneer wij van het OM kijken naar de prestaties van het korps, dan valt het op dat er heel goed werk is verzet door de administratieve diensten van de politie. Dit geldt in zekere mate ook voor de taken die te maken hebben met het handhaven van de openbare orde.” Met name bij het verrichten van recherche-activiteiten valt het bij het OM en bij de pg op dat er nog heel veel ruimte is voor verbetering. “Een vorm van verbetering die er in moet resulteren dat de kwaliteit van het recherchewerk uitmondt in een dossier waarin de resultaten van het onderzoek duidelijk zichtbaar zijn. Het uiteindelijk dossier moet erop gericht zijn verandering en zeker ook verbetering te brengen in onze samenleving. Wij gaan ons sterk maken om in 2019, evenals wij dat in 2018 hebben gedaan, het overleg met de recherchediensten te gaan intensiveren, enkel en alleen met het doel om een kwaliteitslag te brengen in het recherchewerk. Wanneer de rechter de verrichte arbeid toetst op haar waarde, moet het resultaat zeer zeker leiden tot succes naar de samenleving toe.”  
Betere resultaten boeken door techniek met tactiek te vermengen
Tot op heden is er heel veel geïnvesteerd in opleidingen. De korpsleiding heeft steeds ernaar toe gewerkt om middels diverse opleidingen het tactisch en technisch rechercheren op een hoger niveau te brengen. “Wij hebben al enige tijd meegemaakt dat naast de technische recherchecapaciteit er ook nog hulpmiddelen kunnen worden ingezet om techniek en tactiek zodanig met elkaar te vermengen dat er steeds meer en betere resultaten kunnen worden gegenereerd.”
Versterking van digitale recherche
De pg heeft gevraagd naar versterking van de digitale recherchemethoden bij de politie. Het is gebleken dat door gebruik te maken van telecominformatie wij tot veel meer en betere resultaten kunnen geraken. De pg heeft zich voor wat dit deel betreft speciaal gericht tot de minister van Justitie en Politie en tot de waarnemend korpschef. “Laat ons projecten initiëren die ons helpen om onze digitale recherche op een hoger niveau te brengen. Zodoende kunnen wij  met behulp van telecom data veel meer en veel beter werk afleveren aan de tactische recherche”, zei Baidjnath Panday.   
 
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!