Sportportret van Natio-doelman Sersinio Profijt

Artikel Locomotorius DBS voor editie 22 december 2018 Sersinio Profijt1
Artikel Locomotorius DBS voor editie 22 december 2018 Sersinio Profijt
Artikel Locomotorius DBS voor editie 22 december 2018 Sersinio ProfijtWij van Locomotorius vinden het belangrijk dat onze topsporters meer erkenning krijgen. Daarom interviewden wij onlangs Sersinio Romario Profijt, de 25-jarige eerste doelman van SV Leo Victor en tweede doelman van ons nationaal voetbalelftal (Natio).

Locomotorius: Sersinio, hoe raakte je geïnteresseerd in koning voetbal?
Sersinio: Ik kom uit een voetbalfamilie. Er zijn een aantal voetballers in de familie, maar niet echt van de klinkende namen. Ik werd vaak meegenomen door ouderen om een potje te spelen. Dat was wel in het centrum van Paramaribo, waar ik ben groot gebracht. Ik trapte al heel jong (op 8 jarige leeftijd) een balletje. Dat begon allemaal thuis. Daarna voetbalde ik op straat (was toen 10 jaar) en uiteindelijk kwam ik bij Leo Victor terecht (ook op 10 jarige leeftijd). De oudere jongens speelden toen al voor de grotere clubs; o.a. Leo Victor. Nadat ze mij goed genoeg vonden, namen ze me ook mee naar Leo Victor.
Locomotorius: Begon je gelijk als keeper bij Leo Victor?
Sersinio: Ik was altijd een keeper, maar kon wel mee voetballen. Ik was vooral goed in scoren. Ik begon dus als keeper, maar mijn eerste coach bij Leo Victor gebruikte mij ook als een spits. Ik speel ondertussen al 15 jaar bij Leo Victor, waarvan 5 jaar in het eerste. Ik heb nooit bij een andere club gespeeld.
Locomotorius: Hoe vaak train je bij Leo Victor?
Sersinio: 3 keer per week.
Locomotorius: Studeer en werk je ook? Een zo ja; is dat te combineren met jouw sport?
Sersinio: Ja, naast voetballen, studeer en werk ik ook. Ik ben student aan Unasat (studie: bedrijfskunde) en ik werk als front officer bij Torarica Resort N.V. Mijn sport is super moeilijk te combineren met werk en studie. Zo krijg je nooit een profcontract. Toch ga ik buiten het trainen om, ook naar de gym om aan krachttraining te doen.
Locomotorius: Ben je vaak geblesseerd?
Sersinio: Blessures komen bij mij niet zo vaak voor. Meestal heb ik die aan handen en vingers.
Locomotorius: Je bent laatst geblesseerd geweest en behandeld door SVB-fysiotherapeut Ricardo Bhola. Was de behandeling bij deze sportfysiotherapeut anders dan je tot nu toe gewend was?
Sersinio: De behandeling bij dhr. Bhola was anders dan de vorige. Wat het beter maakte is dat wij ook in de gym bezig waren met krachttraining. Hij is altijd positief en geeft je de zekerheid dat het beter komt. Mijn blessures zijn nu verholpen, maar zijn advies pas ik nog steeds toe.
Locomotorius: Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Sersinio: Voor een wedstrijd is het belangrijk dat ik mijn rust pak, voor de rest doe ik normaal wat ik gewend ben.
Locomotorius: Welke ploeg vind je momenteel een geduchte tegenstander van Leo Victor?
Sersinio: Ik onderschat geen enkele tegenstander, maar ik ben extra gefocust op Robinhood en Inter Moengo tapoe; die twee vind ik het moeilijkst.
Locomotorius: Welke Surinaamse spits vind je heel gevaarlijk?
Sersinio: Stefano Rijssel is voor mij de grootste bedreiging op dit moment.
Locomotorius: Welke keeper is voor jou een groot voorbeeld?
Sersinio: Groot voorbeeld voor mij is Nelson Dida (voormalig goalie van Brazilië).
Locomotorius: Van welke buitenlandse ploeg ben je fan?
Sersinio: Ik ben nog een beetje dol op Real Madrid, mijn favoriete buitenlandse club.
Locomotorius: Hoe lang speel je al voor Natio?
Sersinio: Ik kom sinds mijn 15e als international uit voor Suriname; zeker al meer dan 10 keer erbij geweest. Het moest veel meer zijn, maar werk en school stonden vaker in de weg, waardoor ik achter moest blijven. Ik ben nu al langer dan 3 jaar verbonden aan Natio. Ik probeer nog steeds een basis positie te bemachtigen. Momenteel ben ik de tweede doelman voor bondscoach Gorré. Toen ik in 2015 voor de eerste keer door coach Gorré was opgeroepen, was ik derde doelman tijdens de WK kwalificatie. Coach Gorré was toen voor de eerste keer aangesteld als bondscoach.
Locomotorius: Enkele maanden geleden heeft Natio, 5 wedstrijden in Nederland gespeeld en keepte je o.a. tegen Jong Sparta. Hoe heb je de wedstrijden in Nederland ervaren?
Sersinio: Niet alleen de wedstrijden, maar ook het heel trainingskamp in Nederland was het beste wat ik ooit heb meegemaakt in mijn voetbalcarrière tot zover. Het was voetballen op een hoger niveau. En dat is precies de volgende stap die ik moet maken. Ik heb heel veel geleerd, maar jammergenoeg dat niet kunnen voortzetten in Suriname. Tegen Sparta was de grootste game ooit die ik heb gespeeld. Het niveauverschil was duidelijk te zien, hoewel wij genoeg talent hadden ( hebben) om tegenstand te kunnen bieden.
Locomotorius: Tegen welk land vond je het zwaarst voetballen?
Sersinio: Het zwaarst was laatst. Uit tegen Jamaica.
Locomotorius: Hoe zit het bij Natio met kracht- snelheidstrainingen?
Sersinio: Bij Natio trainen wij alleen op het veld. We doen nog geen kracht- en snelheidstrainingen. Mochten we dat in de toekomst gaan doen; dan zal ik dat toejuichen.
Locomotorius: Krijgen de keepers bij Natio, extra keeperstraining?
Sersinio: Ja, de keepers krijgen extra training van de keeperstrainers Jack Mangalie en Rodney Oldenstam, zodat wij nog beter onder de lat worden.
Locomotorius: Heb je nog bepaalde doelen (dromen) op sportgebied die je wil bereiken?
Sersinio: Op sportgebied wil ik graag ooit een profcontract, omdat ik dan alles zou hebben gedaan wat ik wilde doen en alles kan wat een prof doelman doet. Verder wil ik van het jaar, graag kampioen worden in Suriname. Ik zou door willen voetballen totdat ik deze twee doelen heb behaald.
Locomotorius: Je bent nog jong, maar we hebben gemerkt dat je al heel verstandige uitspraken doet. Wat is jouw favoriete quote (about life)?
Sersinio: Mijn ‘favo’ quote is GOD FAMILY FOOTBALL.
Locomotorius: Bedankt voor het afstaan van dit interview. Tot slot: Heb je nog een boodschap
voor sportminnend Suriname?
Sersinio: De steun van onze supporters was een hele tijd teruggevallen; nu komt het weer op gang. Wij zullen onze uiterste beste doen om deze te laten groeien. Want het kan altijd beter.
Tegen iedere sporter blijf ik zeggen: “ga harder dan de vorige, blijf je best doen en haal het maximale eruit. Stop niet wanneer je moe bent, maar wanneer je klaar bent. En doe het goed of doe het niet!”
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!