Chinese ambassadeur Liu Quan: “Je zult geld en tijd verliezen als jij een verkeerde partner hebt”

2 Chinese ambassadeur Liu Quan “Je zult geld en tijd verliezen als jij een verkeerde partner hebt”1Mindset tegenover investeerders veranderen

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) was op woensdag 12 december de host van een lezing, welke verzorgd werd door de ambassadeur van China in Suriname, Liu Quan. De ambassadeur sprak over het ontwikkelingsproces van China, waarin het zich heeft kunnen transformeren van een minder ontwikkeld land naar de tweede grootste economie in de wereld. Bij de vragenronde was de focus meer gericht op de Suriname-China relatie. Quan heeft vaker de nadruk gelegd op het feit dat Suriname rijk is aan natuurlijke hulpbronnen. De ambassadeur stelt dat de wereld, waaronder China, dit wel weet, maar dan nog niet echt bekend is met Suriname. “Wij zijn geschokt geraakt van de toerismebronnen die Suriname heeft”, zegt de ambassadeur, die van de week nog een bezoek bracht aan het Bigi Pan-gebied te Nickerie.
Voor hij naar Suriname kwam, heeft Quan meer dan 30 jaren in het buitenland gediend voor China. Ondanks zijn lange carrière was hij niet bekend met Suriname. “En dit, ondanks ik werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken”, zegt de diplomaat. Er zijn zoveel grote bedrijven en ondernemers met veel kapitaal in China. Ik weet alleen niet als zij bekend zijn met Suriname. Daarom is de promotie van Suriname in China zo belangrijk. Als meer mensen (uit China) naar Suriname komen, zullen zij misschien willen investeren. Misschien zelfs in bijvoorbeeld meer kamers (te Bigi Pan) om een veel betere service te verlenen”, stelt Quan. De ambassadeur stelt dat hij van zijn kant uit het beste probeert te doen om de juiste investeerders naar Suriname te halen. “Uit onze ervaring, het allereerste waar je naar moet kijken is als je de juiste investeringspartner hebt. Je zult geld en tijd verliezen en niets terugkrijgen als jij een verkeerde partner hebt. Jouw partner is zo belangrijk”, meent hij.
Quan legt ook zeer de nadruk op het veranderen van de mindset tegenover investeerders. “Toen China haar hervorming in 1978 begon, begon zij buitenlandse investeerders te betrekken. Heel wat mensen (Chinezen) vroegen: waarom vragen wij de kapitalisten om naar ons land te komen om ons te exploiteren. In die periode hadden mensen dogmatische en ideologische ideeën. Toen was China heel arm. Wij hadden geen geld en management. Wij hebben soms gratis land, gas en elektriciteit ter beschikking gesteld en 15 tot 20 jaren belastingvrij werken toegestaan. Het enige wat wij vroegen was, kom investeer en creëer werkgelegenheid. Van deze investeringen hebben wij veel geleerd. Geleidelijk is China ontwikkeld”, vertelt Quan. De ambassadeur werd eerder ook de vraag gesteld waarom China in ons land is. Het land kijkt alleen naar onze natuurlijke hulpbronnen. “Deze manier van denken is er altijd bij landen. Ik denk dat er een win-winsituatie is. Land is land. Als je land niet gebruikt, heeft het geen waarde. Je moet de waarde van land verhogen door zaken te doen. Dat is onze ervaring. Wat jij als land doet, ligt aan jou. Het meest belangrijke bij onze hervorming was de emancipatie uit de manier hoe wij dachten om vooruit te kunnen gaan”, aldus Quan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!