Bronto Somohardjo: ‘Misiekaba moet minder oe-oe-a-a doen’

‘Hee, oe-oe-a-a’, zo imiteerde Bronto Somohardjo, de zoon van partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo zaterdagavond de fractievoorzitter van de NDP, Andre Misiekaba, tijdens de feestvergadering in verband met het 20-jarig bestaan van de PL. De zoon van Paul Somohardjo nam geen blad voor zijn mond en leverde fel kritiek op enkele NDP-bonzen, waaronder Andre Misiekaba, die slechts erop uit zou zijn om mensen belachelijk te maken. Ook NDP-assembleelid Melvin Bouva bleef niet bespaard. Hij zou volgens Somohardjo miljoenen SRD in zijn zak hebben gestopt van de naschoolse opvang. Eveneens aan het adres van de NDP-voorzitter Desi Bouterse had hij een belangrijke boodschap. ‘Make no mistake. De onzichtbare hand die hem van een pikin ingi boi tot de president van Suriname heeft gemaakt, een onzichtbare hand heeft vader van een eenvoudige jampanesi boi tot de parlementsvoorzitter van Suriname gemaakt. En deze onzichtbare hand waakt nog steeds over hem en zal altijd over hem blijven waken. Ik kan niet boos op u zijn’, aldus Bronto naar de president toe. Hij bracht ter herinnering dat hij in het jaar van de coup, in 1980, is geboren. ‘Ik wens u succes, kracht, geluk en gezondheid toe’, waren zijn woorden richting Bouterse.
Niet schamen voor zijn afkomst
Bronto sprak vol lof over zijn vader, de partijleider van de PL, Paul Somohardjo. Hij heeft zijn zoon altijd wijze levenslessen meegegeven, om op te komen voor het volk en zich niet te schamen voor zijn afkomst zijn enkele van ze. Verder is hij een voorzitter die altijd klaarstaat voor het volk en het daadwerkelijk meent met het volk. Hij deinst er niet voor terug om basisgoederen voor het volk te subsidiereen uit zijn eigen zak. Bronto zei ook dat het geen enkele voorzitter is gelukt om zijn eigen partij te laten (doelende op de Pendawalima) en een nieuwe partij op te richten, de PL, en deze partij bestaansrecht te laten verwerven vanwege het vele verraad en partijpolitieke inbraak. Bronto beschouwt de PL als zijn kleine zus. Het lievelingskind van de voorzitter, zijn vader. Hoewel zij diverse keren verraden en gestoken is, leeft zij nog. Voor Raymond Sapoen had Bronto een duidelijke boodschap. Hij typeerde hem als beroepsverrader, die de eerste daad van verraad 20 jaren geleden pleegde. Toen werd hij beloond met de post van onderminister van Financiën. Hoewel Sapoen aan het roer zat van de Pendawalima, eindigde hij bij verkiezingen keer op keer met 0 zetels, door Bronto verwoord als te zijn ‘politieke gevangenis.’ De PL begon medelijden met hem te krijgen en plaatste hem bij de verkiezingen in 2010 op de lijst. Ondanks zijn politiek verraad in het verleden kreeg hij de post van minister van Onderwijs, Handel en Industrie en werd hij ook nog de ondervoorzitter van de PL. Niet wetende dat hij op 29 mei, 4 dagen na de verkiezing van 2015 zijn tweede politieke verraad zou plegen. Bronto noemde dit ‘zwaar verraad’ dat hem nooit vergeven zal worden.
Als Brunswijk geen Abop zou hebben, zou hij zeker PL’er zijn
Opmerkelijk is dat Bronto aanhaalde dat indien voorzitter van de Abop, Ronny Brunswijk, geen eigen partij zou hebben, hij zeker PL’er zou zijn. ‘Bij de PL voelen mensen zich thuis.’ Brunswijk op zijn beurt sprak die avond de volgende woorden toe aan het adres van Paul Somohardjo: ‘Mi de zeker yo meking’. De partij bestaat 20 jaren en geen 20 dagen. Brunswijk memoreerde dat de PL in de 20 jaren een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Brunswijk typeerde zijn ‘brada Somo’ als een strijder, een doorzetter en deed uit de doeken dat ‘we wroko samen’. Alleen middels bundeling gaat het hun lukken om verandering te brengen in de huidige situatie. ‘Fu puru a regeersani unu moes meki wang bigi kofu.’ Brunswijk voegde eraan toe dat nu de tijd rijp is om de ‘bigi kofu’ te maken. ‘United we stand, dividend we fall’, aldus woorden van Brunswijk zaterdagavond in het PL-partijcentrum te Beekhuizen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: