Mahadewsing: “Als brandstofcompensatie afgeschaft wordt, zullen bustarieven sky high zijn”

Na de abrupte interruptie in de uitbetaling van de brandstofcompensatie is dit op woensdag hervat. Dit bevestigt John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), tegenover Dagblad Suriname. Bushouders van trajecten zoals Lijn 7, PSB (Paramaribo-Santodorp-Bomapolder) en PS (Paramaribo-Sunny Point) kunnen daardoor over hun langverwachte brandstofcompensatie beschikken. Deze uitbetaling heeft overigens betrekking op het eerste kwartaal van 2018. Mahadewsing liet weten dat de overmaking voor het tweede kwartaal over circa een week aangevraagd kan worden. “We moeten de verantwoording over de huidige betaling eerst afleggen om de brandstofcompensatie van april, mei en juni 2018 te kunnen krijgen.”
Gezien de hoge benzineprijzen is de PLO-voorzitter net als de Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) voorstander van een aanpassing van de bustarieven. Alhoewel Mahadewsing dit initieel reeds kenbaar had gemaakt, is gebleken dat er geen verandering hierin is gekomen. “Ik kijk ook uit naar een verhoging van de bustarieven. We hebben al een calculatie ingediend. We zijn dus in afwachting op een antwoord van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).” Mahadewsing wenste niet veel te verklappen over de kostencalculatie, wel gaf hij een indicatie dat een busrit van bijvoorbeeld PL (Paramaribo-Lelydorp) van SRD 2.45 kan stijgen naar SRD 5. Dit, vooral wanneer de afbouw van de brandstofcompensatie een feit zal zijn. “Als de brandstofcompensatie aangepast zal worden, zal het bustarief niet zo hoog zijn. Maar wanneer die compensatie wordt afgeschaft, zullen de bustarieven sky high zijn. De minister heeft het nog niet bevestigd, maar geruchten doen de ronde dat de subsidie wel afgebouwd zal worden”, aldus Mahadewsing.
KSR

error: Kopiëren mag niet!