Abop werkte uit woede in 2010 mee met NDP

Dat de NDP nog steeds ervan uitgaat dat zij in 2020 wederom de verkiezingen zal winnen, moet volgens Abop-parlementariër Edward Belfort getypeerd worden als ‘een onrealiseerbare droom’. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Belfort dat de Abop in 2010 ‘uit woede’ een samenwerkingsverband met de NDP is aangegaan, omdat zij eerder geen steun van haar toenmalige Nieuw Frontpartners kreeg toen de A-Combinatie in 2010 laat was met het indienen van de kieslijsten. Het oordeel van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en de kortgedingrechter was duidelijk: ‘laat is laat’. Ook in beroep gaan bij de toenmalige president, Ronald Venetiaan, leverde niets op. De A-combinatie kon hierdoor niet meedoen in de districten Paramaribo, Para en Wanica. De combinatie deed wel mee met de verkiezingen in Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en Nickerie. In totaal behaalde AC 7 zetels. “Het Nieuw Front heeft toen een fout gemaakt door ons niet te ondersteunen, maar daarna zijn wij na de verkiezingen ook in de fout gegaan door met de NDP te gaan samenwerken. Desi Bouterse was op zijn knieën in 2010. Wij dachten dus dat Bouterse was veranderd, maar het was een verkeerde inschatting. Ik vraag hierbij vergiffenis van het totale Surinaamse volk voor de fout die wij hebben gemaakt. Unu no e wroko nanga a mang disi moro!”, aldus Belfort.
Abop krijgt minimaal 10 zetels in 2020
Tijdens een recent gehouden NDP-top in Ocer heeft NDP-ondervoorzitter Andre Misiekaba weer hard uitgehaald naar de Abop en diens voorzitter Ronnie Brunswijk. Misiekaba merkte op dat ‘Bravo’ en zijn ‘yos yosie’ partij rustig aan een kant mogen blijven. De NDP heeft hen niet gevraagd voor een samenwerking en zal dat ook niet doen. Belfort voert aan dat hij de frustraties van NDP’ers, waaronder ook ondervoorzitter Andre Misiekaba, heel goed kan begrijpen, aangezien de Abop al geruime tijd een zware groei doormaakt. Zoals zaken nu uitzien, is hij ervan overtuigd dat de gele partij in 2020 minimaal 10 zetels binnen zal halen. “Misiekaba leeft in een andere wereld, want de realiteit spreekt voor zich. Mensen zijn teleurgesteld in de ‘nationale devaluatiepartij’. Veel NDP’ers zijn naar de Abop gekomen. Wij plaatsen die mensen niet op de voorgrond, omdat wij weten dat er rancune gaat plaatsvinden. Van Nickerie tot Albina, van Paramaribo tot Sipaliwini, maar zelfs onder de markt kunnen wij gaan en horen dat iedereen de pinarie voelt.”
‘Wij gaan de NDP welkom heten in de oppositiebanken’
“Wij bewegen ons niet met een horde lijfwachten”, zegt Belfort. De Abop leeft tussen de mensen en weet dat men nooit meer voor de NDP zal stemmen. “In 2020 gaan wij de zetels tellen. Ik schat de NDP tussen de 10 en 15 zetels eindigen. Misschien minder dan 10 zetels zelfs. Dan gaan wij de NDP welkom heten in de oppositiebanken. Hierna gaan we in de coalitie om het land uit de blubber te halen samen met andere politieke partijen die aan de verkiezingen zullen meedoen.”
Niet meer mogelijk stoelen Ocer te vullen
Belfort beweert dat de NDP-top de laatste periode zelf gezien heeft dat zij als ‘bermpartij’ niet meer in staat is de stoelen in partijcentrum Ocer te vullen. “Lege stoelen en mooi afgedekte tafels, maar je hebt geen publiek meer. Zelfs op de jaardag van de NDP was slechts een handje vol mensen daar. Jongeren willen ook niets horen van deze ‘devaluatiepartij’. Dat spreekt boekdelen, want dat betekent duidelijk dat de mensen zwaar zijn teleurgesteld. De Abop heeft bij haar recente jongerencongres meer dan 1000 jongeren binnen een dag in Paramaribo geregistreerd. Ook deze jongeren komen voornamelijk uit het paarse kamp”, aldus Belfort.
Hersenspoelmachine
De ex-justitieminister zegt dat de hersenspoelmachine van de paarse partij al geruime tijd op volle toeren draait om kiezers toch nog op andere gedachten te brengen. Naast het uitdelen van pakketten staan al geruime tijd ook de bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders van landen van afkomst van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname als prioriteit opgenomen bij de NDP. Hij verwijst hiermee naar het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in juni, het aankomend bezoek van Osei Tutu-II, de koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana, in november en het waarderen van de bekende Indonesische topzanger Didi Kempot met een plakkaat in de Anthony Nesty Sporthal.
‘Den mang wani fufuru!’
NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse deelde in Ocer mee dat het rapport van de commissie, die zich boog over het wijzigen van het verkiezingssysteem, vóór eind november bij De Nationale Assemblee zal zijn. Hierdoor kan het traject tot de wijziging van het kiesstelsel worden bespoedigd. Belfort roep alle politieke partijen en kiezers op om deze ontwikkeling met argusogen te volgen. “Ineens wil men haastig aan het kiesstelsel werken en komen met biometrische identiteitskaarten. Deng mang wani fufuru. I sabi taki stembus beng lasi na NIS. De stembussen hebben wij de vorige keer daar open aangetroffen. Daarom roep ik de mensen op: u moet niet zeggen dat u niet gaat stemmen. U moet juist tegen de NDP stemmen en kiezen voor een andere partij”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!