Bond SLM slaat terug

Bond SLM slaat terugDe Bond Personeel SLM is gebelgd over de stelling dat zij mede schuldig is aan het 18 jaren slecht beleid binnen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). De BPSLM vindt het een onterechte beschuldiging naar zijn adres toe. Hierdoor zijn de verhoudingen tussen de bond en de directie ernstig verstoord. “We vinden het een schaamteloze beschuldiging. De directie heeft niet eens geschroomd om doden te beschuldigen van slecht management. We zijn niet allemaal op de universiteit geweest, maar wel langsgelopen om te weten dat er iets mis moet zijn met jou”, stelt bondsvoorzitter Robby Maaijen.
De directie heeft in de media ook aangegeven dat de BPSLM contact heeft gemaakt met haar Vakcentrale C-47 in de kwestie van Residence Inn. De vakcentrale wordt verweten dat zij hiermee politiek wil voeren. “Voor zover ik weet, gaat het bij de BPSLM om het arbeidersbelang. Wij zijn niet door de politiek geplaatst als manager of president-commissaris. Wij hebben ook geen enkele verantwoording op dat stuk naar de politiek toe”, stelt Maaijen.
Bond uitschakelen
Op 5 september 2018 heeft de directie van SLM aan het stafpersoneel medegedeeld dat personele zaken niet meer via de bond zullen lopen, maar door de directie zelf afgehandeld zullen worden. “In de nieuwe SLM zal een werkgeversreglement van toepassing zijn. Dit is eenzijdig door de directie opgesteld. Hierbij is er dus geen overeenkomst nodig tussen partijen, een poging om de bond uit te schakelen”, meent Maaijen.
Slecht management
Bij aantreden van de nieuwe raad van commissarissen had de president-commissaris aangegeven dat de opdracht van de aandeelhouder is om SLM te sluiten. De commissaris had ruimte gevraagd om binnen 2 tot 3 jaar het bedrijf winstgevend te maken. SLM heeft nu een 2-koppige directeur en 4-koppig onderdirecteurenteam. “En dit voor een zo slecht draaiend bedrijf. Men is gegaan van 4 directieleden naar 6. Dit kost het bedrijf per jaar en half miljoen US$, maar het gaat om een bedrijf dat nog gezond moet worden. BPSLM heeft hierin geen inbreng”, voert Maaijen aan.
“Hoe zit het met de jaarrekeningen vanaf 2013? Hoe zit het met de begroting 2018-2019? Hoe zit het met het businessplan? Hoe maakt men beleid als de jaarrekeningen nog niet zijn goedgekeurd? Je hebt nog geen begroting voor 2018-2019. De BPSLM heeft daarin ook geen inbreng”, stelt Maaijen.
Hij vraagt zich verder af waarom er een communicatiedeskundige is aangetrokken om een project van slecht 3 maanden uit te voeren ‘voor een bedrag met 4 nullen, waarvan je het eerste getal niet op 1 hand kunt tellen’. “Maar het gaat om een slecht draaiend bedrijf”, herhaalt Maaijen.
“Er is een call center. Oud-directeur Robby Lachmising wilde dat verbeteren. Alle voorbereidingen waren getroffen. Dat werd ineens stopgezet. Vraag ze waarom er een andere call center zal worden ingesteld en in handen van wiens dochter dat bedrijf is. Vraag ze wat dit ons zal kosten. Vraag ze waarom het hele ICT-gebeuren in handen van 1 topper van het bedrijf komt. Wat zal er gebeuren met de mensen van de ICT-afdeling? Geruchten doen de ronde dat de partner van een van de toppers, directeur wordt van de Mets”, aldus Maaijen. Hij benadrukt dat indien er mismanagement gezocht moet worden, men moet beginnen in de top van de rvc en de directie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!