Wijzigingsvoorstellen Brokopondo Overeenkomst pas na 25 september beschikbaar

Frontfoto 1Adhin: Onderhandelingen met Alcoa in Engelse taal vastgelegd

De Nationale Assemblee (DNA) zal voorlopig nog niet kunnen beschikken over de conceptovereenkomsten die handelen over de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Vicepresident Ashwin Adhin deelde het college gisteren mee dat de onderhandelingen met multinational Alcoa in de Engelse taal zijn gevoerd en vastgelegd en de vertaling hiervan naar de Nederlandse taal enige tijd in beslag zal nemen. “De administratieve procedure na de afronding van de onderhandelingen is nu in volle gang. Deze procedure houdt in dat de Engelse versies van de als bijlage toebehorende conceptuitvoeringsovereenkomsten worden vertaald naar het Nederlands en zal door de commissie uiterlijk 25 september 2018 worden ingediend bij de president van Suriname. Vervolgens zullen de documenten doorgeleid worden naar de Raad van Ministers, Staatsraad en De Nationale Assemblee”, benadrukte de vp. Adhin deelde het college mee dat de onderhandelingen tussen de Staat Suriname en multinational op 25 juli zijn afgerond, waardoor de geheimhoudingsverplichting tussen de partijen is opgeheven. Dit gebeurde een dag na de brief van president Desi Bouterse naar het parlement. De inhoudelijke behandeling vindt op een andere dag plaats, omdat het college de informatie eerst wil bestuderen. De ontmanteling moet volgens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aangehouden worden totdat de Brokopondo Overeenkomst niet is gewijzigd.
Ontmanteling raffinaderij was nodig
Adhin benadrukte dat de ontmanteling van de Paranam raffinaderij een bewust besluit is geweest. Niet ontmantelen van de raffinaderij levert een direct gevaar voor de werknemers en anderen die op het terrein aanwezig moeten zijn. Bovendien zou dit resulteren in het uitstel van bodemsanering, wat schade aan het milieu zou kunnen verhogen. “De regering heeft de beslissing genomen ter voorkoming van calamiteiten, die zouden kunnen leiden tot verontreiniging van het grondwater”, aldus de vicepresident. Volgens hem is de regeringsonderhandelingscommissie op de hoogte geweest van het aanbestedingsproces voor de ontmanteling. De overname van de Afobaka waterkrachtcentrale is nog steeds gesteld op 31 december 2018. Volgens Adhin bespaart Suriname circa 1 miljard US-dollar met deze vroegtijdige overname. Het overgrote deel van het betoog van de vp bestond uit een herhaling van de verworpen Memorandum of Understanding uit 2015.
Santokhi sprak de waarheid in 2015
VHP-leider Chan Santokhi legde de nadruk op de mededeling van Adhin, waarin benadrukt werd dat de regering vanaf juli 2014 al op de hoogte was van het vertrek van Alcoa. Santokhi zei op 14 maart 2015 op een massameeting van de VHP in Commewijne dat Suralco in juli 2015 zou sluiten. Hij zei dit te kunnen weten, omdat hij met de Alcoa-top had gesproken. Twee maanden voor de verkiezingen werd de VHP-leider door de NDP voor leugenaar uitgemaakt met liedjes als ‘Chan e ley’. Ook door regeringsgezinde programma’s en Suralco-directeur Ruben Halfhuid werd het tegendeel beweerd. “Daar is de geheimhouding begonnen. Suralco is op eigen gezag haar activiteiten gestopt, terwijl de regering en Alcoa een afspraak hebben op basis van de Brokopondo Overeenkomst die een wet is. Daaraan moet je je houden in een rechtstaat”, benadrukte de VHP-leider.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!