Nog geen update over invoering BTW

1Nog geen update over invoering BTW1
1Nog geen update over invoering BTW2De invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) is nog niet in beweging. Dagblad Suriname vroeg minister Gillmore Hoefdraad naar een update rond dit onderwerp. Volgens de minister is die er nog niet. De operationalisering van een systeem van BTW gedurende de stabilisatieperiode werd voor 1 januari 2018 ingeroosterd. Vervolgens werd het verschoven naar 1 juli. De derde verschuiving kwam in de maand april, zonder een streefdatum. Enkele maanden verder is het nog steeds niet duidelijk wat en wanneer de voorbereidingen van de belastingdienst worden geïmplementeerd.
De vakbeweging heeft in april 2018 duidelijk gemaakt garantiestelling te willen hebben, alvorens BTW wordt ingevoerd. “Een van de garanties moet zijn dat wij niet weer het kind van de rekening worden”, zei C-47 voorzitter Robby Berenstein. Hij verwees hierbij naar uitspraken van de ex-directeur der Belastingen, Roy May, die zou hebben gesteld dat er nauwelijks inflatie zal optreden bij invoering van BTW. Projecties wezen echter anders uit.
Indien de BTW in juli 2018 werd ingevoerd, mochten de verwachte extra inkomsten in 2018, 2019 en 2020 respectievelijk SRD 103, SRD 602 en SRD 725 miljoen zijn. De resultaten van de BTW-invoering zijn gebaseerd op berekeningen van een consultant uitgaande van een tarief van 15 procent en verlichting van de directe belastingdruk voor de bevolking. Het invoeren van de BTW zou vooral in 2019 een extra inflatie-impuls geven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!