Appartementencomplex voor politie Albina

Albina is een grensstad in het district Marowijne waar ondertussen veel ondernemers van Chinese afkomst actief zijn. De ambassade van China levert haar bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Albina. De ambassadeur deed onlangs een toezegging voor de bouw van een appartementencomplex voor de politie van Albina. Hiermee zal voorzien worden in één van de basisvoorwaarden voor het wegwerken van de onderbezetting van de politie in Albina.
Dagblad Suriname vroeg twee parlementariërs en de districtscommissaris van Marowijne om hun visie te geven over deze ontwikkeling in de grensstad, die moet zorgen voor een verhoogde veiligheid. Parlementariër Grace Watamaleo zegt dat een appartementencomplex ten behoeve van de politie een goede zaak is. “Hiermee neemt ook het veiligheidsgevoel van de gemeenschap toe. Als alles volgens de juiste procedures verloopt, is de ontwikkeling toe te juichen. De Chinese ambassade doet al heel veel voor de plaatselijke gemeenschap”, zegt Watameleo.
Voormalig minister van Justitie en Politie en oud politieman Edward Belfort bekijkt de zaken vanuit een andere invalshoek. De volksvertegenwoordiger vraagt zich af waarom er voor Albina en niet voor Moengo wordt gekozen. “De afstand tussen Moengo en Albina is vrij kort en je hebt al een bestaande brandweer-politiekazerne op Moengo, waarbij je dan zowel brandweer als politie kan huisvesten. Bij calamiteiten kan er dan direct versterking uitrukken naar Albina.” Belfort geeft aan voorstander te zijn om te investeren in het complex te Moengo vanwege het groter aantal, dat daar ondergebracht kan worden. “Bovendien moet je er scherp op toezien dat je je neutraliteit niet prijsgeeft, wanneer anderen dan de eigen overheid een complex voor je manschappen neerzetten. Hoe treedt je als politieman op wanneer je een illegale winkelier tegenkomt?”, vraagt Belfort zicht af.
Betreft een bilaterale overeenkomst
Districtscommissaris van Marowijne Freddy Daniel is het met deze lezing om een aantal redenen niet eens. De burgervader geeft aan dat het gebouw op Moengo niet helemaal is afgebouwd, maar zorgt wel voor huisvesting van de manschappen aldaar. “Albina vraagt om een andere logistiek, elk ressort moet beschikken over de aanwezigheid van politie. Albina is een handelscentrum, waar je de douane, MP, brandweer en de politie hebt.”
Op het zorgpunt dat er geen sprake zou zijn van neutraliteit, reageert Daniel door te stellen dat het niet een maatregel is dat door een individu wordt genomen, maar dat het een bilaterale overeenkomst is, waar de overheid bij is betrokken.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: