Inloggen op open wifi-netwerken gevoeligst voor misbruik hackers

3 vergrendelde netwerken en 1 open. Beiden zijn gevoelig voor krakers. Het open netwerk is echter nog gevoeliger vanwege de lage kraakdrempel
3 vergrendelde netwerken en 1 open. Beiden zijn gevoelig voor krakers. Het open netwerk is echter nog gevoeliger vanwege de lage kraakdrempel
Het Nederlands bedrijf Secured By Design merkt sinds zijn aanwezigheid in Suriname op, dat er in het veld veel behoefte is aan security awareness. Het begrip wordt veel gebezigd, maar niet volledig toegepast. In sommige gevallen merkt het bedrijf zelfs op dat individuen en zelfs bedrijven, het begrip niet begrijpen. Veelal missen internetgebruikers vooral kennis rond hoe om te gaan met veiligheidsvraagstukken. De onderneming is voorlopig in Suriname om te werken aan een stuk kennis overdracht. Onlangs organiseerde het Nederlands bedrijf een bewustwordingsdag. Daar werd de bevinding wederom bevestigd.
Wachtwoordmanagement
Een wereldwijd en dus ook in Suriname groeiend probleem is dat van wachtwoorden, dit zowel op sociale media als op professionele accounts. Experts adviseren op dit gebied om wachtwoorden voorzichtiger op te maken. Een lang wachtwoord bijvoorbeeld kan lastig worden gekraakt en een uniek wachtwoord betekent dat als je wachtwoord wordt gestolen, de hacker niet bij een andere dienst kan inloggen. Voorbeeld: een unieke pasword kan niet op zowel facebook als twitter accounts worden gebruikt. Facebook-CEO Mark Zuckerberg bijvoorbeeld leerde dit met de harde realiteit. Hij gebruikte zijn wachtwoord voor LinkedIn, dat werd gestolen bij de grote LinkedIn-hack uit 2012, ook voor Twitter. Ook de Twitter-accounts van Minecraft-bedenker Markus Persson, Netflix en Sony Music werden op die manier gehackt. Via het Sony Music-account plaatsten de hackers zelfs een tweet dat Britney Spears was overleden. Hoe kies je een goed wachtwoord? Kies geen wachtwoord maar een ‘wachtzin’. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger hij is. Een wachtzin als ‘Mijnfacebookaccountheet4321’ zou een goed wachtwoord zijn dat je gemakkelijk onthoudt. Het moet in ieder geval uniek zijn. Wachtwoorden met eigen namen en geboortedata bijvoorbeeld zijn het makkelijkste om te kraken.
Openbaar Wifi-netwerken
Dat een openbaar wifi-netwerk, met of zonder wachtwoord, niet veilig is komt omdat een hacker in de eerste plaats helemaal geen wachtwoord nodig heeft. Hij kijkt naar welke wifi-netwerken jouw telefoon zoek en maakt netwerken aan met dezelfde naam. Nu maakt je telefoon automatisch verbinding met het netwerk van de hacker. Je merkt hier zelf niets van. Alleen al je internetverkeer loopt nu via de hacker die toegang heeft tot veel van je (inlog)gegevens en zo bijvoorbeeld kan frauderen via je e-mail of Facebook-account óf zelfs je betaal- en bankgegevens. Ook op niet open netwerken, kan er in bepaalde gevallen een gevaar zitten. Dit komt door bijvoorbeeld mensen (gebruikers als jijzelf) die al toegang hebben tot het netwerken. Tevens is van belang in acht te nemen het feit dat de eigenaar van het netwerk, ook toegang kan verkrijgen tot jouw systeem. Als de eigenaar van het netwerk tegelijkertijd een hacker is, dan zit jij mogelijk met de zelfde problemen als bij open wifi-netwerken. Advies van specialisten: verbindt niet onnodig met open of openbare netwerken buiten jouw reguliere. Eenmaal verbonden, doe geen belangrijke zaken zoals het invoeren van bankgegevens of inloggen op sociale media accounts. De eerstvolgende keer, wanneer jij denkt aan inloggen bij een Mac Donalds, de tandarts, ziekenhuizen of zelfs op de luchthaven, is het misschien handig om dit in gedachten houden.
De mensen die zich met de onethische zaken bezig houden, hebben maar 1 doel: geld maken. Dat zoekt men ten eerste bij bedrijven. Daar zit er nu een gat om met bewustwordingscampagnes in te vullen. Het is hierbij ook hoogtijd om via de schoolbanken de problemen die met de afhankelijkheid van de digitale wereld meekomen, van begin af aan te pakken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!