The Next Generation gaat in beraad over 115% premieverhoging

Xaviera Jessurun
Xaviera Jessurun
De particuliere verzekeringsmaatschappijen Assuria, Self Reliance en Parsasco hebben besloten per 1 juni hun premie voor de basiszorgverzekering te verhogen met maar liefst 115%. Survam laat de vicepresident weten dat het besluit om de premie met 115% te verhogen, genomen is om de groter wordende druk vanuit de zorgverleners om hun tarieven aan te passen. Ook zouden er in deze branche verliezen worden geleden door de verzekeraars. Volgens Xaviera Jessurun, groepsvertegenwoordiger van de activistengroep The Next Generation, gaat het om een heel zorgwekkende situatie waardoor besloten is om vandaag in beraad te gaan. “Wij volgen de situatie met argusogen. De samenleving moet gaan bewegen nu, omdat uiteindelijk wij het allemaal gaan voelen”, zegt Jessurun aan Dagblad Suriname. De activistengroep heeft een maand terug straatacties gevoerd over de problemen binnen de gezondheidszorg. De betogers hebben hierna brieven bij de Zorgraad ingediend, die toe moet zien op de handhaving van de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Jessurun voert aan dat het een rare ontwikkeling is dat de verzekeringsmaatschappijen zonder dergelijke onderbouwing een premieverhoging van 115% hebben aangekondigd, terwijl zij slechts de tussenschakels zijn in het heel systeem. “Wij zijn natuurlijk ons ervan bewust dat gezien de devaluatie en de toenemende kosten in de zorgwereld de premies en tarieven omhoog zullen moeten gaan, maar het simpelweg verhogen van de premietarieven door een verzekeringsmaatschappij legt geen zoden aan de dijk. Zij zijn niet degenen die bepalen wat de tarieven moeten zijn. Zij innen het geld, maar de vraag is nu: ‘wat gebeurt er allemaal met de tarieven van de huisartsen, specialisten, ziekenhuizen en alle overige dienstverleners als de radiologische zorg en apotheken?’ Gaan zij dan ook meer ontvangen? Al deze groepen zijn schakels in de keten die allemaal die verhogingen moeten gaan doorvoeren”, aldus de groepsvertegenwoordiger.
Geen premieverhoging bij SZF
De activist benadrukt dat de actie vanuit de 3 verzekeringsmaatschappijen geen duurzame structurele oplossing is, omdat het aan de regering ligt om het beleid uit te stippelen en de tarieven aan te passen. Ondertussen heeft de directie van het Staatsziekenfonds in een persverklaring medegedeeld dat zij de premies voor basiszorgverzekering niet per 1 juni zal verhogen, maar gewoon de huidige geldende tarieven zal blijven hanteren. Ook Volksgezondheid-minister Antoine Elias gaf deze garantie afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee.
Maand terug melding ontevredenheid bij artsen
Ongeveer een maand terug publiceerde Dagblad Suriname al enkele artikelen, waarin diverse huisartsen hun misnoegen uitten over het ‘hongerloon’ dat zij maandelijks als abonnementstarief per ingeschreven patiënt van verzekeringsmaatschappijen uitgekeerd krijgen. Gevraagd werd om U$ 8,8, omgerekend SRD 66, als abonnementstarief te hanteren. De medici willen dat met spoed overgestapt wordt naar het uitkeren van abonnementstarieven conform de huidige dollarkoers van SRD 7,56. De aangekondigde actiemodellen werden toen voorlopig aangehouden om zaken verder uit te rekenen. Verzekeringsmaatschappijen keren maandelijks abonnementstarieven aan huisartsen uit, die tussen de 70 en 80% lager zijn dan de werkelijke kosten.
FR

error: Kopiëren mag niet!