De gevaarlijke balken op de gevaarlijke Njoen Brokie te Latour

Het komt niet altijd positief over voor een voorspeller als een voorspelling van hem met slecht nieuws ook uitkomt. Op 26 maart j.l. gaf ik in een ingezonden artikel in de kranten aan, dat de brug over de Saramaccadoorsteek nabij Beekhuizen na de plaatsing van de nieuwe betonnen verkeersbalken op het wegdek, in hun huidige vorm, nog gevaarlijker werd dan die er eerder was. De problemen werden niet opgelost maar juist vergroot. De wekelijkse verkeerspagina van een lokaal dagblad besteedde aandacht aan deze balken, inclusief een foto. Helaas stond er op 23 april op de eerste binnenpagina van het hoofdblad van een lokale krant weer en fototechnisch prachtige, en met copyright beschermde foto van de zoveelste aanrijding van een balk op de brug, waarbij het voertuig de balk enkele meters opschoof, met twee van de wielen boven het wegdek. Er kan niet gezegd worden dat de Overheid, bij dezen het ministerie van Openbare Werken, niets heeft gedaan aan deze situatie sinds de introductie van de balken. Er zijn balken verplaatst en er zijn balken verwijderd. Wat mogelijk nog rest, is de optimalisering van de zichtbaarheid van de overgebleven balken na zonsondergang, dus buiten de werktijd van de betreffende afdeling van OW. Bekleding van de balken met een spierwit, eenvoudig water en dus vuil afstotend, materiaal zal het probleem voor zowel overdag als in de avonduren verminderen, waarbij vooral aan de koppen van de balken, dus aan het begin en aan het einde, aandacht besteed moet worden. Het kan zelfs overwogen worden om de kop van de balk bij de bekleding hoger, maar niet breder, te maken dan de balk zelf. Zou een Serviceclub geen bijdrage bij de voorbereiding van de uitvoering kunnen leveren?
Waar OW niet veel aan kan doen, is het gedrag van hardleerse hardrijders. Deze letten minder op de wegsituatie, en het asociale deel let ook niet op de mede verkeersdeelnemers. Ze vinden het zonde dat auto’s die met een snelheid van 160 km per uur kunnen rijden, slechts 80 km buiten de bebouwde kom mogen rijden, en nog minder, slechts 40 km, in de bebouwde kom, en daarbij dus zelfs ingehaald kunnen worden door de internationaal befaamde 100 meter hardloper Usain Bolt. Een deel van hen “ would like to drive straight to Babylon, and from Babylon straight to Bollywood” . Als deze verkeersdeelnemers bij een ongeval “alone and lonely” in hun Higher bestemming aankomen, zonder verdere verkeers slachtoffers, kan dat geaccepteerd worden. Indien anderen, voetgangers en mede inzittenden, die er niets mee te maken hadden, ook in liggende houding mee moeten naar het hospitaal of naar de begraafplaats, is dat wel jammer. Als daarbij, zoals recentelijk bij de brug, ook nog aan rovers de ruimte wordt gegeven om verkeers slachtoffers te beroven, is dat nog erger, en geeft dat aan waar wij in dit Suriname naar toe koersen. Het ministerie van OW heeft geen toverstok voor dit probleem, maar monitoren van de situatie bij de oudste brug over de Saramaccadoorsteek nabij Latour, en daarna treffen van maatregelen, kan ongevallen voorkomen, misschien ooit zelfs ongevallen van de colonne van auto’s van de betreffende minister, op weg naar Zanderij naar, of komend van Zanderij, van een conferentie over verkeersveiligheid.
Drs. E.G Monsels

PS. Kort voor het mailen van dit stuk zag ik op de voorpagina van een krant van 3 mei weer een aanrijding met de intussen wel berucht geworden balken bij de in dit artikel beschreven brug. Het voertuig lag deze keer op zijn rug bij de brug. Laat dit een wake up call zijn voor de verkeersleiders op de wegen. Het is nu wel duidelijk. Njoen Brokie vereist een andere aanpak. Zelfs de oude situatie lijkt veiliger geweest te zijn!

error: Kopiëren mag niet!