VSB blij met operationalisatie Investsur

VSB-directeur Steven Mac Andrew
VSB-directeur Steven Mac Andrew
De Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft vaker gepleit voor grote aandacht voor buitenlandse investeringen (FDI). De organisatie is ervan bewust dat Suriname een boost nodig heeft voor wat kapitaal en technologie betreft. Dit, om verder te kunnen bloeien. In dit kader is de VSB volledig content met de berichtgeving rond de operationalisering van Investsur.
Investsur is het instituut voor de promotie van investeringen in Suriname. Niet alleen de buitenlandse directe investeringen zullen Suriname vooruit helpen. Ook de lokale investeerders dienen te worden gemobiliseerd. “Die zijn ook nodig. Hoe klein ook de investering, alle beetjes helpen. De VSB heeft ook altijd gezegd dat kleine en middelgrote ondernemingen in principe de spil zijn van de economie. Zeker voor wat de creatie van werkgelegenheid betreft”, stelt VSB-directeur Steven Mac Andrew. “Wij zijn blij dat Investsur geoperationaliseerd wordt. Wij zijn blij dat er een focus zal zijn op FDI’s. Wij zeggen ook dat er een focus moet zijn op de lokale ondernemers. Wat voor incentives kunnen die krijgen om toch ook daadwerkelijk investeringen te plegen in Suriname?”, stelt de directeur van de werkgeversorganisatie.
De promotie van investeringen zal echter het begin zijn van het werk. Aan de promotie van investeringen ziet de VSB graag ook gekoppeld staan de promotie van handel. “Dat is toch wel van belang, zeker gelet op ons bedrijfsleven, die veelal bestaat uit micro-kleine en middelgrote ondernemingen. Een trade investment agency zou ook producten en diensten uit Suriname in de wereld moeten helpen promoten. Dit omdat kleine ondernemingen vaak niet voldoende middelen hebben om dit alleen te doen”, stelt de VSB-directeur. Dit instituut zou ook onder Investsur kunnen vallen. Hij denkt dat dit, zodra het deel van de investeringspromotie al loopt, naderhand wordt opgepakt. “Wij weten dat Suriname in een crisis zit en Suriname misschien niet voldoende middelen heeft om alles direct te coveren. Er is in ieder geval een goede start gemaakt met Investsur”, aldus de VSB-leider. Het instituut is bij de Investeringswet en Wet Investsur gevestigd in het jaar 2002. Na 14 jaar, werd het in maart 2016, ter uitvoering van artikel 15 lid 2 van de Investeringswet, ook een staatsbesluit ‘Nadere voorwaarden faciliteiten Investeringswet’ afgekondigd. De voorbereidingen voor het Investsur zijn toen al begonnen. Op 23 april werd de leiding van Investsur officieel geïnstalleerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: