Nieuwe Leeuw zal eigen pelmolen en drogerij opzetten in Nickerie

De politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL) is van plan de ondernemingswereld in te stappen. “Als organisatie is het mooi om te klagen over dingen die niet goed gaan, maar laten wij concrete dingen doen voor de mensen om hen te helpen.” Dit zegt partijpenningmeester Radjoe Bhikharie, die tevens voorzitter is van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP). De partij wil een eigen pelmolen en drogerij opzetten voor de padieboeren in Nickerie. Er zijn inmiddels al gesprekken gaande met buitenlandse partners. Vorig jaar heeft het bestuur van de partij succesvol gesprekken gevoerd met een opkoper van padie. Uit de gesprekken zijn er enkele behoeftes geïdentificeerd, waaronder drogere padie.
Bhikharie stelt dat het deel van de export misschien op afstand staat. Echter bekijkt de partij serieus de mogelijkheden om de pelmolen en een drogerij ook in te kunnen zetten om lokaal padie te kunnen opkopen en rijst te leveren op de lokale markt. “Als dat tot stand komt, zijn wij in staat om de boeren minimaal SRS 140 als prijs per baal padie aan te bieden. Dit, in tegenstelling tot de SRD 90 en SRD 100 die nu (informeel) wordt aangeboden. Als leden van de BSP zijn wij bereid om tot zeker SRD 180 aan te bieden”, stelt Bhikharie.
De afhankelijkheid van de huidige groep opkopers dient volgens Bhikharie uiteindelijk te worden weggewerkt. De partij verwacht tegenwerking van zowel de autoriteiten als de opkopers, gezien zij denkt te komen aan de belangen van de huidige groep opkopers. “De mannen zijn gelieerd aan de regering. Elke minister op LVV collaboreert met de mannen. De boeren moeten echter weten dat zij nu voor iets nieuws moeten kiezen. Een nieuw huis bouw je niet op een oud huis”, ment de politicus.
Er zijn al twee consultants in de arm genomen om het plan uit te werken. Ook is de partij op zoek naar meer partners. Voor haar is feit dat er wordt gewerkt aan de onafhankelijkheid van de padieboeren. Zowel BSP als DNL zal volgens Bhikharie vanaf nu blijven doordrammen op hogere prijzen voor de padie. “Soms vind ik het zo jammer. De padieboeren leveren hun met zweet gebouwde padie, maar zij weten nog steeds niet wat zij voor zullen ontvangen. Er zijn erupties in Nickerie”, aldus Bhikharie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!