STREI! stapt uit politiek paradigma

Frontfoto1Samenwerking met huidige politieke partijen uitgesloten

De politieke beweging STREI! heeft op 21 februari 2018 haar eerste publieke bijeenkomst gehad. De beweging, die zich nog moet proclameren als politieke partij, heeft in afwachting hierop haar communicatietraject met de samenleving opgepakt. Gezien de organisatie nog geen politieke partij is, zijn er voorlopig 5 individuen die deze politieke beweging een gezicht geven. Die zijn Maisha Neus (voorzitter van de partij), Gulshan Alibux (ondervoorzitter), Pricilla Dawsa (commissaris), Huang Yin Cheong (penningmeester) en Samuel Jabini (secretaris). Het bestuur zal volgens Neus te zijner tijd worden aangevuld.
De partij zal zich volgens een uiteenzetting van Neus, losmaken van de paradigma’s die Surinamers vandaag de dag kennen in de politiek. Een nieuwe politieke partij met nieuwe politieke leiders is volgens haar de enige oplossing. Voorwaardes om deel te zijn van STREI! is dat men geen besmettelijke relaties mag hebben met de oude politiek. De individuen binnen STREI! moeten zich houden aan een hoge mate van integriteit. Ten derde dienen transparantie en aansprakelijkheid hoog aangeschreven te staan. De huidige transparantie vergelijkt STREI! met fake nieuws om de samenleving voor de gek te houden.
De oprichtingsdocumenten van STREI! moeten nog worden gefinaliseerd. Dawsa, die uit de Nationale Democratische partij komt, had een speciale boodschap voor het staatshoofd. “Strei de fu strei, wi no sa frede. Nanga deng woortu disi mi wani motiveer zijne excellentie Desire Delano Bouterse fu teken deng stukken fu STREI! Strei de fu strei, yu no musu frede”, zegt Dawsa.
Samenwerken met andere partijen?
De partij zal zich principieel stellen ten opzichte van de oude politieke partijen. De deur wordt alleen opengehouden voor nieuwe politieke partijen. “De strijd gaat niet voor samenwerking met bestaande politieke partijen. Laat dat duidelijk zijn”, stelt Jabini. STREI! zal zich vooral richten op 52% (Idos-peiling 2017) van de Surinamers die niet wil stemmen of niet weet op wie men zal stemmen. “Wij gaan niet voor samenwerking met bestaande politieke partij, maar ik ben geen Jezus. Ik zie niet in de toekomst. Mocht het in 2020 zo zijn dat wij niet de meerderheid hebben, en een regeerakkoord gevormd moet worden, zullen wij de achterban laten bepalen met welke partij dat zal zijn. Het zal sowieso een politieke partij moeten zijn die met onze principes meegaat”, stelt Neus.
Alibux vulde aan dat het volk zal bepalen wat STREI! moet doen. “Er zijn 52 zetels te behalen. Als wij in een positie zitten waarbij wij een regeerakkoord kunnen vormen, gaan wij dat moeten doen. Mensen hebben op ons gestemd om ervoor te zorgen dat dat wordt nageleefd. Wij gaan niet met een ieder werken alleen maar om samen te werken. Kunnen wij een regeerakkoord vormen met politieke partijen die integer zijn? Eigenlijk is het antwoord bijna ‘nee’. Dit is geen kier openhouden. Het is politiek voeren. Wij willen verantwoordelijkheid hebben om het land beter te maken. Andere politieke partijen mogen daaraan ook meehelpen, maar na de verkiezingen en niet te vroeg”, aldus Alibux.
Dawsa stelde aan de andere kant dat als STREI! 10 zetels krijgt “en de rest bestaat uit NDP/VHP, dan gaan wij naar de oppositie en voeren wij betere oppositie”. “Als we 23 of 28 zetels hebben, en de nieuwe politieke partij die eventueel is opgericht, voldoet aan de eisen, gaan wij met zo een politieke partij werken.”
Hoe wordt STREI! uniek?
Het zal zich onderscheiden op in totaal 7 vlakken. Bij STREI! is men verplicht een integriteitscode te ondertekenen. Dit, ondanks het nog geen wettelijke grondslag kent. Indien men zich niet houdt aan de code, mag er niet namens STREI! worden gefunctioneerd. STREI! zal ten tweede het ‘rizoom model’ als partijcultuur opnemen. Een rizoom is een wortelstructuur (denken aan gember, mangrove etc). “Wij in Suriname zijn gewend aan de piramide (top-down). Bij STREI! willen wij dat niet hebben. Wij willen een gelijke basis hebben. Iedereen heeft een stem, mag meedenken en mee-participeren”, stelt Neus.
Het derde wordt een verplichte eis voor potentiele kandidaten. Een voorbeeld van een eis is financiële inzage bij zowel aantrede in bestuursfuncties als bij het aftreden. “Men zegt dat in de bestaande politieke partijen men het niet voor het zeggen heeft. Bij STREI! doen wij dat niet”, stelt Neus als vierde onderscheider gericht op waarborging van de democratie binnen de partij.
De vijfde punt van uniek zijn, is het publiceren van haar jaarverslagen op haar website en in de kranten. “Wij staan voor volledige transparantie en willen het goed doen. Men kan zien hoe de geldstroom loopt”, stelt. De groep geeft aan vooralsnog geen geld te hebben. Ten zesde zal de partij zich onderscheiden door een percentage van haar opbrengsten te gebruiken voor projecten ten behoeve van de samenleving.
Het laatste punt werd geaccentueerd bij de laatste vraag tijdens de vragenronde. Een aanwezige burger (homoseksueel) vroeg de tafel hoe zij kijkt naar de LGBT-gemeenschap. De tafel benadrukte dat het huidige team van 5 (dus niet de partij met leden) volledig staat achter het beginsel van mensenrechten beleven. Zij verwelkomt dus een ieder, ongeacht ras, geloof of seksuele geaardheid.
De bijeenkomst is ook bezocht door PL-politicus Paul Somohardjo in wiens aanwezigheid de deuren voor de oude politiek zijn gesloten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!