Shri Krishne Mandir viert 25-jarig jubileum

Shri Krishne Mandir viert 25 jarig jubileumOp maandag 26 februari precies 25 jaar geleden opende de Sociaal Culturele Vereniging Sanatan Dharm Shri Krishne, gevestigd aan de Lalla Rookhweg te Uitvlugt haar deuren. De eerste steenlegging vond weliswaar in juni 1990 plaats en de resolutie werd in september 1991 goedgekeurd. Het idee tot oprichting van de vereniging ontstond door een aantal mensen uit de omgeving Uitvlugt, die elk jaar op een open stuk terrein de gaon poedja (buurt kerkdienst) organiseerde. Door de urbanisatiegroei werd het moeilijker om de gaon poedja op een open stuk terrein te houden. Eén van de prominente mensen uit de buurt, wijlen Gangapersad Nejal, gaf daarom een stuk terrein aan de vereniging om een recreatiezaal te bouwen voor het houden van de gaon poedja. Voordat de eerste steenlegging kon plaatsvinden, veranderde het idee van de recreatiezaal om op de aangewezen terrein een mandir te bouwen. Het eerste bestuur, onder leiding van dhr.I. Gangaram Panday, heeft toen heel hard gewerkt om dit te realiseren. Later werd annex de tempel ook een leslokaal gebouwd voor het verzorgen van Hindilessen. De keuken, bergruimte, de toiletten en de badkamer werden ook een feit. De jaren verstreken en kwam ook een recreatiezaal erbij en een shivalay, een tempel waar God Shiva met gezin wordt vereerd. De vereniging “Shri Krisne” houdt niet alleen de reguliere tempeldienst van elke dinsdag, maar tijdens hoogtijdagen worden er meerdere tempeldiensten gehouden, zoals bij Krishna Janam Ashtmi (geboortedag van Lord Krishna) en Shiv Raatri (aanbidden van God Shiva). Met Divali worden optochten georganiseerd en met Phagwa kennen wij de zeer populaire drukbezochte Holika-verbranding, gepaard gaande met andere culturele activiteiten.
De vereniging gedenkt elk jaar ook de ouderen van de buurt met levensmiddelenpakketten. Het organiseren van uitstapjes voor de leden is ook een onderdeel van saamhorigheid. Na bijkans 20 jaar zit sinds mei 2013 een nieuw bestuur aan onder leiding van Krish Badal, welk bestuur ook uit jongeren en vrouwen bestaat. Verder kent de vereniging een jongerenraad, een Bhajan Semáj, adviesraad, priesterraad en een vrouwenafdeling de Laxmi Semáj. Het nieuw bestuur heeft de deuren van de vereniging, in het bijzonder de mandir, wijd opengehouden en worden er allerlei activiteiten en lezingen georganiseerd. In het kader van 25 jaar viering worden er een aantal activiteiten gehouden. Zo heeft de vereniging afgelopen zondag een drukbezocht vruchtbaar debat gehouden, met als thema ‘Naar de mandir gaan, is het nog van deze tijd?’. Wat zijn de knelpunten vooral gericht aan het adres van de jongeren om de mandir te bezoeken. Op donderdag 22 februari verzorgt Ron van der Post een yoga workshop.
Op zaterdag is er een kinderdag voor de buurtkinderen samen met kinderen van tehuizen van Sanathan Dharm, Arya Dewaker en S.I.V. Op zondag 25 februari wordt in samenwerking met Stichting Ohm en CUS de jaarlijkse Chautal Milan gehouden met een bazaar. De weekactiviteit wordt afgesloten op maandag 26 februari op de dag dat de mandir 25 jaar wordt met een Gyan Yagje.

error: Kopiëren mag niet!