Misiekaba: “Buitenlanders proberen ons tot moderne slaven te maken”

NDP-fractieleider Andre Misiekaba roept de regering op om maatregelen te treffen om lokale ondernemers te beschermen bij succesvolle gas- en olievondst voor de kust door Staatsolie. Tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling maandag in De Nationale Assemblee (DNA) stelde de politicus dat een succesvolle olievondst voor de kust nu slechts een kwestie van tijd is, waarna veel buitenlandse bedrijven naar Suriname zullen komen om te genieten van de mogelijkheden die het land biedt. “Ze zijn wat mij betreft van harte welkom, maar niet ongeconditioneerd. Ik wil bij de regering aandringen om nu reeds maatregelen te treffen en regelgeving te maken welke deze buitenlandse bedrijven verplicht om samen te werken met onze eigen lokale ondernemers wanneer zij zich hier vestigen. Hierdoor worden de lokale ondernemers straks niet weggedrukt uit de markt. Hierdoor krijgen onze eigen bedrijven de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe technieken en kunnen ze hierdoor versterkt worden”, stelde de NDP’er. Volgens Misiekaba is dit geen novum in de wereld, omdat dit reeds in Curaçao van toepassing is, terwijl ook buurland Guyana bezig is met het voorbereiden van soortgelijke regelgeving. “Zulke maatregelen zijn normaal en geaccepteerd. Regering, u moet niet wachten voordat olie en gas voor onze kust naar boven gaat spuiten, maar nu reeds maatregelen treffen om onze eigen bedrijven te beschermen en zo ook de werkgelegenheid voor eigen mensen veilig te stellen”, aldus de politicus.
Suriname niet via achterdeur-economie koloniseren
Misiekaba benadrukte dat Suriname nu niet weer in een situatie moet worden gebracht, waar het land op een andere manier door het buitenland zal worden gekoloniseerd. “Wij willen niet dat ons land vanuit de achterdeur van de economie wordt gekoloniseerd en wij tot moderne slaven worden teruggeworpen. Het is immers geen betoog dat men er alles aan wil doen om dit land met haar enorme rijkdom weer in hun hand te krijgen en het land uit de handen van het volk en deze volksgerichte regering te halen. Wij hebben de moves de afgelopen maanden gemerkt. Men probeert steeds weer het land te destabiliseren; men is steeds bezig om op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar men vergeet niet alleen dat Suriname al 42 jaar onafhankelijk is, maar ook 37 jaar revolutie kent. Het volk is duidelijk bewust en laat zich niet pakken. Ze hebben zich niet laten pakken door op straat te gaan en ze hebben zich ook niet laten pakken in de kwestie van de DSB. Het is duidelijk regering dat het volk achter u staat en u een duidelijk mandaat heeft gegeven om alles te doen welke ervoor moet zorgen dat wij niet weer in slavernij vervallen”, benadrukte Misiekaba.
FR

error: Kopiëren mag niet!