EBS moet documenten goedgekeurde US$ 30 miljoen lening nog zien

Rabin Parmessar
Rabin Parmessar
De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft een voorstel ingediend bij de Caribbean Development Bank (CDB). De CDB board heeft volgens de berichten het voorstel goedgekeurd. EBS zelf heeft de documenten nog niet gezien. Die moeten volgens algemeen directeur Rabin Parmessar nog naar het ministerie van Financiën gestuurd worden. Financiën zal de documenten wel of niet accorderen. Pas dan zal EBS over de uitvoering en implementatie van het ingediend project praten. “Nu is het nogal voorbarig om daarover te praten”, stelt Parmessar. Volgens de berichtgeving heeft de CDB onlangs een lening van USD 30 miljoen ten behoeve van de regering van Suriname goedgekeurd. Dit, om de bestaande pressure sodium straatlantaarns te vervangen met een light-emitting diode (LED) systemen.
Het project behelst echter 3 grote segmenten. Het eerste is de vervanging van straatlantaarns. Verwacht wordt dat vervanging van de circa 40.000 straatlantaarns het energieverbruik en de kosten en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen zal verminderen. Daarnaast zal er worden gewerkt aan smartmetering. De meters (21.000 voor de huishoudens) moeten vanuit een centrale kunnen worden afgelezen. “Wij hoeven niet iedere keer naar de huizen te gaan. Zowel de persoon als het bedrijf kan het controleren. Dan hebben we de discussie over de meterstanden niet meer”, zegt Parmessar. Het derde deel wordt gericht op een Informatie Technologie (IT)-platform. Communicatie met zowel de meters als de straatverlichting zal vanuit een centrale moeten geschieden. Met een druk op de knop zal de EBS de lantaarns bijvoorbeeld moeten kunnen beginvloeden.
Parmessar gaf wel mee dat er bij aanvang van dit project openbare aanbestedingen zullen worden gehouden. Dat althans is een eis van de bank. “Alles bij ons is openbaar”, stelt Parmessar. Hij schat in dat tegen eind februari de stukken vanuit Suriname zijn gefinaliseerd. Tegen maart dienen de gesprekken over de uitvoering van het project met de CDB te worden besproken. In april-mei zullen de documenten voor aanbestedingen moeten worden gepubliceerd. Na de publicatie worden 2 tot 3 maanden uitgetrokken voor dit proces. In het derde tot uiterlijk het vierde kwartaal van 2018 hoopt Parmessar een aanvang te zien met de plaatsing van de nieuwe straatlantaarns.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!