Ondervoorzitter Zorgraad: “Geen structurele oplossing voor diverse problemen gezondheidszorg”

Geen structurele oplossing voor diverse problemen gezondheidszorg_Het wettelijk toezichthoudend orgaan de Zorgraad, heeft op zaterdag een openbare vergadering belegd ten aanzien van de structurele zorgperikelen, welke vanaf het laatste kwartaal van 2017 intenser zijn geworden. De zorgverleners die een poosje geleden in klinkklare taal duidelijk hadden gemaakt dat de zorg niet langer gegarandeerd kan worden door inconsistente uitbetalingen, zijn uiteindelijk wel tot bedaren gebracht door de autoriteiten. Echter concludeert de ondervoorzitter van de Zorgraad, Glynis Tjon Eng Soe, dat er desondanks geen sprake is van een structurele oplossing voor de vele gezondheidsvraagstukken.
De zorgverzekeraars zijn gaandeweg een ander beleid gaan hanteren dat niet meer congruent is met de Wet Nationale Basiszorg. “Zo vragen de verzekeraars, waaronder SZF, een jaarpremie. Als je in verwachting bent, moet je SRD 4.250 neertellen bij SZF voor een verzekering.” Op een gegeven moment werd de Wet Nationale Basiszorg onder de loep genomen. Geruchten deden de ronde dat het basiszorgpakket gewijzigd is. “Iedereen was in de war. Toen werd er gezegd dat de wet ongewijzigd is gebleven.” Desalniettemin blijkt dat de basiszorg in de praktijk heel problematisch verloopt. Tussen al de verontrustende taferelen zijn er wel enkele toe te juichen gebeurtenissen. “De Commissie Beoordeling Huisartsenpraktijk is een feit. Er is ook een System Health Accounts voor Suriname gelanceerd.”
Naar zeggen van Tjon Eng Soe zijn er in de periode van november 2017 tot en met heden meer dan 180 mediaberichten verschenen over de toestanden binnen de medische sector, wat overigens de ernst ervan weergeeft. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Medische Zending, de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), apothekers, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), het St. Vincentius Ziekenhuis, Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Staatsziekenfonds (SZF) en de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) hebben meerdere malen te kampen gehad met nijpende financiële issues. “Zo hebben medewerkers acties gevoerd, omdat ze niet waren uitbetaald. Ook de medicijnvoorziening was niet gegarandeerd. In februari 2016 hebben de ziekenhuizen een beroep gedaan op de Zorgraad om te vragen of we een oplossing kunnen vinden voor het ligdagtarief. In AZP is een aantal baby’s doodgegaan. SZF en VMS zijn lang bezig geweest met onderhandelingen”, somt de ondervoorzitter enkele van de toestanden op. De zaak is inmiddels onder controle gebracht. “Maar is het een structurele oplossing geweest?”, vraagt Tjon Eng Soe zich af.
KSR

error: Kopiëren mag niet!