Minister Pengel: “Ministerie bepaalt geen premiehoogte bij basiszorg”

2Ministerie bepaalt geen premiehoogte bij basiszorg_Het fenomeen van jaarlijkse premie-inning door de lokale zorgverzekeraars, in plaats van maandelijks, heeft grote ontevredenheid teweeggebracht bij de samenleving. De economische malaise staat het namelijk niet toe dat burgers hoge kosten voor de basiszorgverzekering in één keer ophoesten. De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, is echter van oordeel dat de hoogte van de premie geen aangelegenheid is van het ministerie. “Het ministerie bepaalt geen premiehoogte en ook niet wanneer en aan wie het betaald moet worden. De wet is duidelijk voor wat de basiszorgverzekering betreft. Wij kunnen slechts erop wijzen dat het niet conform de wet is; de premie mag niet voor een heel jaar betaald worden”, verduidelijkt Pengel in gesprek met journalisten tijdens de openbare vergadering van de Zorgraad op zaterdag.
De zorgverzekeraars hebben eveneens te kampen met financiële issues als gevolg van de ontoereikende premie. De minister is hiervan reeds in kennis gesteld. “Van de verzekeraars hebben we begrepen waarom sommige maatregelen genomen worden.” De minister is nogal empatisch naar hen toe; wanneer een persoon voor een maand is verzekerd en zorg moet consumeren van meer dan SRD 3000, heeft dit vanzelfsprekend een groot risico voor de verzekeraar. Volgens de minister is de Zorgraad bezig om naar mogelijkheden te kijken. “De Zorgraad heeft al aangegeven om het zorgverzekeringfonds aan te spreken, wat op zich geen slecht voorstel is”, aldus de minister.
KSR

error: Kopiëren mag niet!