Nurmohamed: ‘Inkomsten kleinschalige goudmijnbouw zijn kruimels’

Tijdens de behandeling van het Minamata Verdrag over de uitbanning van kwik heeft het VHP DNA-lid Riad Nurmohamed vragen gesteld over de inkomsten uit de kleinschalige goudmijnbouw. Deze vorm van oppervlaktemijnbouw levert veel schade aan de natuur en de mens, er is veel illegaliteit in deze sector en de inkomsten voor de Staat zijn veel te laag. Nurmohamed brengt dit telkens in herinnering om te voorkomen dat beleidsmakers de echte problemen van het land ondersneeuwen. Er werken ongeveer 30.000-40.000 mensen in de legale en illegale kleinschalige goudmijnbouw. “Het percentage illegalen is niet bekend, maar het neemt elke dag toe. Kwik voor de goudmijnbouw wordt al langer dan 15 jaren illegaal gesmokkeld naar Suriname”, stelt hij in het kader van het verdrag.
Nurmohamed vraagt zich af hoe de regering zo een simpel ding niet kan oplossen. De prijs van kwik is ongeveer US$ 200 tot US$ 300 per kg. Gemiddeld komt er meer dan 10.000 kg kwik per jaar Suriname binnen. Dus in 15 jaren is ongeveer 38 miljoen US$ aan kwik ingekocht. “Is er belasting betaald hierop? Hoeveel belasting moet hierop betaald worden? Waarom gaat de regering de belastinggelden niet halen? Immers, de goudvelden zijn bekend, de regering weet wie de houders van concessies zijn. Als er elke dag illegalen binnenkomen in Suriname, als kwik zoveel jaren al illegaal binnenkomt, wordt goud dan niet illegaal het land uit gesmokkeld? Hoe zijn de diverse belastingafdrachten geregeld: van opkopers tot exporteurs en de royaltyafdrachten? Waarom heeft de regering nooit actie ondernomen hierop? Beschermt de regering de illegaliteit misschien?”
De kleinschalige mijnbouw levert gemiddeld 10.000 kg goud per jaar op. Dat heeft een internationale waarde van ongeveer US$ 400 miljoen per jaar. In de Financiële Nota 2018 van het ministerie van Financiën staat in tabel II.2 dat de Staat in 2016 ongeveer 136 miljoen SRD oftewel US$18 miljoen heeft ontvangen uit de kleinschalige goudmijnbouw. Nurmohamed vroeg de regering hoe het kan dat zij kruimels ontvangt uit deze sector en vroeg dat de regering ingaat op deze kwestie. “Het is duidelijk dat de regering Bouterse-Adhin niet in staat is beleid in het land te voeren op dit stuk. Als we belastingen op de juiste manier heffen binnen de goudsector, kunnen we zelf de problemen in deze sector oplossen en hebben we geen geld nodig van donoren”, aldus de volksvertegenwoordiger.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!