Belfort over vacante ministerspost Juspol:”‘President kan waarschijnlijk niemand meer vinden”

Edward Belfort
Edward Belfort
“De president kan waarschijnlijk niemand meer vinden, want hij heeft zijn beste mensen al gezet.” Het ministerie van Justitie en Politie zit nu al 8 maanden zonder een vaste minister. Sinds het ontslag van Eugene van der San op 6 juni 2017 wordt de post op Juspol waargenomen door minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). “Die minister weet van niets! Nooit weet hij iets. Als je de waarnemend minister iets vraagt over justitieaangelegenheden, dan gaat hij het uitzoeken”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. De parlementariër is helemaal niet tevreden met de manier waarop bepaalde zaken bij het ministerie worden aangepakt. Hij noemt hierbij het stigma dat Suriname de afgelopen jaren bij heeft gekregen met de duizenden kilo’s aan drugs die overal worden onderschept. “Drugs worden in containers, groente en fruit onderschept en is overal in Suriname te vinden, maar niemand wordt aangehouden. Dan komt de minister ons zeggen dat de drugsbazen in het buitenland zitten. Denkt hij dat wij leken zijn? Wie verzendt dan die drugs hier? Wie tekent die bill of lading? Wie gaat naar Haven of de postkantoren om te posten? Hij probeert ons een rad voor de ogen te draaien. Ik heb hem eerder ook vragen gesteld over een zwarte auto die tegen het gerechtsgebouw was geplaatst om mogelijk de rechterlijke macht te bespioneren. Welzijn zou het onderzoeken, want hij wist van niets. Twee tot drie dagen daarna is die auto verplaatst. Dus, wat ik heb gezegd berustte op waarheid. Zo kun je geen beleid draaien op Juspol”, aldus de politicus
‘Mensen benoemen die anderen koeien noemen’
Belfort voert aan dat het staatshoofd alleen maar mensen plaatst op ministeries, zodat zij gewoon geld voor een periode kunnen verdienen. “Dora (Jennifer van Dijk-Silos, red.) hebben wij gehad die ongeveer anderhalve jaar heeft gediend. Zij heeft Marrons op Juspol uitgemaakt voor geboefte Marrons. Daarna hebben wij ‘sjat lont Sjenie’ (Eugene van der San, red), de rechterhand van de president en deskundige op allerlei gebied, gehad die 66 dagen heeft gediend. Mensen die anderen koeien noemen, dat zijn de figuren die de president op dit soort posten kan plaatsen”, aldus Belfort. Naast Juspol zit ook het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geruime tijd met een waarnemend minister. Tot nu toe heeft de president de terbeschikkingstelling van de portefeuille van onderwijsminister Robert Peneux in beraad.
FR

error: Kopiëren mag niet!