Belfort: “Huurwoningen in vreemde valuta niet aan banden leggen”

Abop- parlementariër Edward Belfort is geen voorstander om het verhuren van woonhuizen in vreemde valuta aan banden te leggen. De voormalige Justitieminister loopt ook niet warm voor het eerdere voorstel van NDP-fractieleider André Misiekaba aan de regering, om richttarieven in te stellen voor huurwoningen. Hij ziet graag dat het vrije marktmechanisme in stand wordt gehouden. “Er zijn mensen die hypotheken bij de banken gesloten hebben om huizen en tientallen appartementen te bouwen. Als deze regel wordt ingevoerd, hoe moeten deze mensen dan de schuld bij de bank terugbetalen?”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. De Nationale Assemblee (DNA) zal dit jaar nog de Huurwet in behandeling nemen die voor structuur in de sector moet zorgen. De noodzaak van een huurwet wordt kracht bijgezet na de ontwikkelingen, waarbij de wisselkoers voor vreemde valuta binnen drie jaren meer dan verdubbelde. Aangezien de huurprijzen in Euro’s en Amerikaanse dollars zijn gesteld, betekende dit een aanslag op het inkomen van huurders. Die moeten, in Surinaamse dollars uitgedrukt, nu het dubbele betalen terwijl het besteedbaar inkomen juist in waarde terugviel. Belfort vindt deze redenering onterecht, omdat het niet de schuld van de verhuurders is dat de koers omhoog is geschoten. De parlementariër begrijpt dat zo een maatregel natuurlijk toegejuicht zal worden door de huurder, maar “elke medaille heeft een keerzijde”, zegt Belfort.
‘Enige oplossing is regeermacht teruggeven aan volk’
De enige oplossing volgens Belfort is om de koers terug te brengen. Dit kan volgens hem de huidige regering niet. Hij stelt daarom voor dat de macht terug wordt gegeven aan het volk. “Stilletjes wordt alles duurder en het wordt een beetje te veel nu”, stelt Belfort. De Consumentenkring trekt al jaren aan de bel wat betreft deze kwestie en vindt de huur van huizen in vreemde valuta geen goede zaak. Zij pleit ervoor dat alle huurprijzen verplicht vastgesteld moeten worden in een vooraf afgesproken vast bedrag in Surinaamse dollar. Het goedkoopste huurhuis voor de middenklassers in en rond Paramaribo is volgens een steekproef van de krant tussen Euro 350 en Euro 450. Dit is exclusief de kosten voor stroom en water. In de meeste gevallen betreft het een twee- of driekamerwoning van steen. Op dit moment is er wel een huurbeschermingswet, maar die is intussen bijna 80 jaren oud. Deze wet voorkomt dat verhuurders van de ene op de andere dag op straat gezet worden zonder grondige redenen.
FR

error: Kopiëren mag niet!