Politie besteedt ook aandacht aan Valentijnsdag

Politie besteedt ook aandacht aan Valentijnsdag1Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft op 14 februari de gelegenheid gecreëerd om de samenleving te voorzien van informatie en met name over jeugdcriminaliteit. De afdeling Voorlichting Jeugdzaken was gisteren belast met het verstrekken van voorlichting aan voorbijgangers langs de Maagdenstraat (voor het gebouw van Kirpalani). Politieagent Joshua Shemeem benadrukte dat de informatie, hoewel gericht op de jeugd, niet alleen aan jeugdigen wordt overgebracht. Ook ouderen worden voorzien van informatie om bij te dragen aan het terugdringen van jeugdcriminaliteit
Waarom op Valentijnsdag?
“Jongeren vooral vieren Valentijn het grootst. Wij proberen op zo een manier de informatie ook naar hun toe te brengen, in plaats van op kantoor te blijven. Wanneer de jongeren voorbijgaan, kunnen wij hen toe spreken. Als zij iets zien wat hun aandacht trekt, kunnen wij ook veel meer informeren over wat wij uitstallen onder onze tent”, stelt de agent.
Uitvoering
Voorbijgangers worden goed geobserveerd door de aanwezige politieambtenaren. Er wordt vooral geobserveerd waar de mensen naar kijken. Kijkt de bezoeker van de stand naar bijvoorbeeld beelden van in beslag genomen voorwerpen (zoals scharen, schroevendraaiers etc.) die op scholen in beslag zijn genomen, begint de voorlichtster zijn/haar verhaal daarmee. “Mensen kunnen verbaasd staan als zij horen dat kinderen zulke dingen naar school meenemen”, stelt Shemeem.
Voorbeelden
“Wij geven ook voorlichting ten aanzien van het verliefd raken. Bepaalde jeugdigen raken de kluts kwijt wanneer zij verliefd raken. Men wil veel doen, waarop wij kunnen inspelen, en met name op het gebied van de gevolgen”, stelt Shemeem. Niet rationeel nadenken, het nemen van haastige beslissingen, zichzelf overgeven aan een jongen of meisje om allerlei activiteiten uit te halen zijn voorbeelden die worden gebruikt. “Wanneer we zo een voorbeeld aanhalen, zou de luisteraar kunnen beseffen dat die er nooit zo over had nagedacht, om vervolgens nadelige gevolgen voor heel het leven te voorkomen”, meent de voorlichter.
Bereik
Als de politie alleen op kantoor zit en wacht tot mensen bij haar op kantoor zal langslopen voor informatie, is zij beperkt bezig. “Het moment je naar buiten stapt, heb je veel betere resultaten. Als je naar de scholen gaat, kom je direct in contact met een groot aantal studenten en kun je de boodschap beter overbrengen. Daarnaast kun je ook meteen feedback meenemen”, stelt de agent.
Zo ook verwacht de politie van het contact met de samenleving langs de weg.
Alleen voorlichting
Shemeem benadrukt dat het werk van de voorlichters blijft bij het voorlichten. Indien wordt ontdekt dat bezoekers in problemen betrokken zijn of die het zelf kenbaar maken, is het werk van de voorlichter nog steeds verwijzen en niet begeleiden. De stand is geen aangiftepost. Burgers die hun ei kwijt kunnen bij de informatiestanden, dienen in geval van een noodzaak voor formele aangiftes, zich nog steeds te wenden tot politiebureaus. Na de formele aangifte kan de politie op onderzoek uitgaan. Dat is volgens de structuren binnen het KPS niet het werk van de voorlichters.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!