Paul Somohardjo: ‘NDP heeft slechts enkele Javaanse muurbloempjes’

2Paul SomohardjoPartijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, neemt geen blad voor zijn mond wanneer het gaat om het aantal Javaanse personen binnen de paarse partij volgens zijn inschatting. Het bespreken van deze kwestie zou hem helemaal niet tot een racist maken, meent de PL-voorzitter. ‘De NDP heeft slechts enkele Javaanse muurbloempjes en deze moeten als lokaas dienen om meer mensen te trekken binnen de partij. Je moet een twa twa met een twa twa vangen, anders krijg je geen eten van je baas.’ Hij maakt duidelijk geen ruzie te hebben met deze personen die als muurbloempjes fungeren, maar met de baas van deze muurbloempjes. ‘We hebben niets tegen hen maar tegen hun baas. Hem moeten we uitschakelen.’
Somohardjo zegt met klem dat de laatstgehouden Idos-peiling, waarbij wordt gesteld dat de Javanen zich het meest aangetrokken zouden voelen tot de NDP, helemaal geen indruk op hem maakt. ‘Ik bagatelliseer deze opiniepeiling niet.’ Indien hij geloof moet hechten aan de uitkomst van de peiling, moet hij op basis van de uitslag aanhoren dat de PL kleiner is dan de Abop en de partij van Sapoen.
Het verbaast de PL-voorzitter dat Javanen tijdens het interview aangegeven zouden hebben belangstelling te hebben voor de NDP. Volgens Somohardjo blijft de oude groep nog steeds bij de PL. ‘Ze hebben al zoveel slagen geïncasseerd, ze zijn al zo vaak bedrogen geworden door de NDP dat ze helemaal niet meer bang zijn.’ Het veronderstelt dat de jongeren uit vrees aangegeven zouden hebben interesse te hebben voor de NDP. ‘Ze zijn bang, je weet niet wie voor je staat. Misschien worden de vragen gesteld om je in een val te lokken. Uit vrees zeg je ja dat je voor de NDP gaat stemmen.’ Somohardjo zegt dat binnen de Javaanse groep, jongeren de ouderen respecteren. Dit aspect wordt heel hoog in het vaandel gedragen. Naar zeggen van de politicus komt het niet voor dat jongeren tegenspreken of in opstand komen tegen de ouders. ‘Die discipline is er nog steeds.’
Somohardjo zegt vol trots dat de PL met als basis de Javaanse kiezers, personen van diverse etnische achtergronden op verkiesbare plaatsen heeft gezet tijdens de verkiezingen. ‘Ook al hebben we een Javaanse basis, we stellen ons nationaal op. We hebben personen van Inheemse, Chinese en Hindoestaanse afkomst die zitting hadden in het hoogste college van staat.’
Volgens de partijvoorzitter is zijn partij de PL ‘nimmer te verslaan’. De PL is de enige partij die aanvallen vanuit de NDP de baas is gebleven en nog steeds recht overeind staat. Somohardjo geeft aan dat de partij hard op weg is om het maximale aan verkiezingswinst te behalen bij de verkiezingen die over 2 jaren worden gehouden. Als hij een cijfer zou moeten geven aan de president en de regering, vindt hij dat een 4 zelfs aan de hoge kant ligt. Wanneer al de beleidsvoornemens en de beloften op een rij worden geplaatst, verdienen de president en zijn regering een magere 2 volgens de PL-voorzitter.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!