Jogi: “In feite krijgt de NDP ook een 4”

Het feit dat 1000 personen tijdens een omnibus-onderzoek van het Instituut voor Dienstverlening Onderzoek en Studiebegeleiding (Idos) de regering en de president het cijfertje 4 geven voor de manier waarop het land wordt bestuurd, betekent volgens VHP-assembleelid Mahinder Jogi niets anders dan dat de Nationale Democratische Partij (NDP) ook een 4 krijgt. “Deze regering wordt voor meer dan 90% gevormd door de NDP. Wanneer men dus zegt dat de president en zijn regering een 4 krijgen, dan krijgen de NDP en zijn voorzitter in feite ook automatisch een 4”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Een hoofdvraag die aan de orde kwam, was om aan te geven op welke dag van de maand men het gevoel heeft dat men niet meer uitkomt met het geld dat men maandelijks ter beschikking heeft. De peiling komt op het resultaat van de 15de van de maand. Jogi voert aan dat deze peiling een weerspiegeling is van het continu geklaag van burgers over het gehele land. “Vanaf Nickerie tot Albina, overal zie je neergang en chaos in het land. Het lijkt alsof het land niet wordt bestuurd, terwijl alles maar aan zijn of haar lot wordt overgelaten”, aldus de politicus.
Idos-peilingen niet bagatelliseren
Jogi benadrukt dat de Idos-peilingen niet gebagatelliseerd moeten worden. “Kort voor de verkiezingen van 2005, 2010 en 2015 zijn er ook enquêteonderzoeken door dit instituut gedaan. Kort voor 2010 bleken de resultaten niet helemaal in het voordeel van het Nieuw Front te zijn. Het resultaat van de verkiezing op 25 mei 2010 heeft uiteindelijk ook hetzelfde beeld gewezen, waardoor de NDP door hulp van de Pertjajah Luhur en de Abop in het machtscentrum kwam. Kort voor 2015 wees de Idos-peiling in het voordeel van de NDP-regering. Het resultaat was dan 26 zetels. Nu hebben wij kredietbeoordelingen van internationale waakhonden, de crisis binnen de gezondheidszorg, problemen met de veiligheid, onderwijs, valutawisselkoers, inflatie, miljardenleningen, problemen met de terugbetaalcapaciteit, een rammelende begroting en een negatieve voorspelling van de Idos. Het is meer dan logisch en verwachtbaar dat de terugval van de paarse partij in 2020 te merken zal zijn”, aldus de VHP’er.
NDP gaat van 26 naar 7 zetels
Interessant in de enquête was de vraag welke partij de meeste sympathie zou genieten als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Hier is duidelijk dat de 2 grootste partijen de NDP en de VHP zijn. Over het algemeen kiest slechts 14.3% van de geënquêteerde 1000 personen nu voor de paarse partij. In vergelijking met 2016 is dat een terugval van 2.8%. “Een enorme terugval wanneer wij dat vergelijken met het resultaat van de verkiezingen in 2015. Daar heeft de NDP 26 zetels, meer dan 50% van het aantal parlementaire zetels, binnengehaald. Wanneer je nu van 50%-plus terugvalt naar 14.3%, betekent het dat deze partij bij de komende verkiezing terug kan vallen naar slechts 7 tot 8 zetels”, benadrukt Jogi.
Groei VHP was te verwachten
Over het algemeen kiest 15.7% van de geënquêteerde 1000 personen nu voor de VHP. In vergelijking met 2016 is dat een stijging van 3.5%. De Abop maakte vergeleken met een jaar eerder een stijging mee van 2.5 naar 2.8%. Voor Jogi was dit resultaat te verwachten, omdat zowel de VHP als Abop zowel in het parlement als buiten in beeld is. “Het vertrouwen dat de partij nu al 69 jaar lang van de kiezers heeft gehad, duurt voort omdat de partij goede oppositie in het parlement voert en tegelijkertijd ook buiten zichtbaar is met verschillende activiteiten. Ook de Abop-fractie met Edward Belfort, Marinus Bee en Diana Pokie valt op. Wij moeten niet vergeten dat deze groei gaat ten koste van de NDP”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!