Jennifer van Dijk-Silos voorzitter OKB ondanks kritieken

Ondanks kritieken, Jennifer van Dijk-Silos toch voorzitter OKBPresident: ‘De regering gaat voor transparantie en eerlijke verkiezingen’

Ondanks de vele kritiek vanuit verschillende hoeken van de samenleving, heeft president Desi Bouterse vrijdag ex-Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos voor de vierde achtereenvolgende keer aangesteld en geïnstalleerd als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Met het oog op de algemene, vrije en geheime verkiezingen op 25 mei 2020, is het volgens het staatshoofd belangrijk om dit verkiezingsorgaan op tijd te voorzien van een voorzitter. “De regering gaat voor transparantie en eerlijke verkiezingen, omdat de democratie daarmee gediend is”, zei het staatshoofd in zijn betoog. Volgens Bouterse heeft de regering Van Dijk-Silos gevraagd deze functie wederom in te vullen, omdat zij zowel nationaal als internationaal beschouwd wordt als één van de top ‘election officers’ van de regio. Zij heeft jarenlang de verkiezingen geobserveerd in de regio en in Zuid-Amerika. Bij de OAS, Unasur en Caricom staat zij daarom heel hoog aangeschreven voor haar bijdrage in de ontwikkeling van de verkiezingsstandaarden, normen en waarden. De OKB-voorzitter is ook vaker head official geweest van Caricom bij verkiezingen in verschillende landen. Ook is zij presidente pro tempore geweest van de verkiezingsraad van de Unasur, een ‘raad die zij ook mede heeft opgericht’. “Kortom, zij heeft Suriname internationaal hoog op de agenda geplaatst. Gelet op haar verdiensten presenteren wij Van Dijk-Silos als voorzitter van het OKB, waar zij wederom plichtsbewust, eerlijk, transparant, objectief en evenwichtig deze veeleisende taak zal vervullen”, aldus de president.
OKB niet weg te denken bij verkiezingen
Het OKB is volgens de president sinds zijn oprichting in 1977 nu een niet meer weg te denken factor bij de verkiezingen van Suriname. “Verkiezingen zijn de ruggengraat van de democratie en derhalve heel belangrijk voor de nationale ontwikkeling van ons land. Het OKB, de toezichthouder op onze verkiezingen, vervult hierbij een cruciale rol. Het OKB heeft Suriname de reputatie in de wereld bezorgd van het houden van eerlijke en betrouwbare verkiezingen. In alle verkiezingen is juist het OKB de juiste, stabiliserende factor gebleken bij de deelnemende politieke partijen.” Vooral in 1987 heeft dit verkiezingsorgaan een belangrijke ontwikkeling meegemaakt toen besloten werd dat ook in dit instituut het systeem van ‘check and balances’ zichtbaar moest zijn. Besloten werd toen om de politieke partijen, vertegenwoordigd in De Nationale Assemblee (DNA) naar evenredigheid van het aantal zetels dat zij vertegenwoordigen, te laten participeren binnen het OKB.
Silos: ‘Dc’s krijgen gauw bezoek’
De nieuwbakken OKB-voorzitter is verheugd over het feit dat het staatshoofd wederom vertrouwen in haar heeft gesteld, zodat zij deze functie voor de vierde achtereenvolgende keer mag vervullen. Een van haar eerste taken zal zijn om samen met de districtscommissarissen, die ook de rollen vervullen van de voorzitters van de verschillende hoofdstembureaus, de verkiezingen in 2020 ordelijk te laten verlopen. “Ik kom vrij gauw bij jullie in de districten op bezoek om te inventariseren waaraan wij moeten werken, was de korte boodschap van Van Dijk-Silos aan de aanwezige dc’s. Zij verzekert de samenleving een goede tijd tegemoet te zien met haar als voorzitter van deze verkiezingsautoriteit. Het OKB is het grondwettelijke orgaan dat toezicht houdt op de algemene verkiezingen alsmede belast is met het bindend vaststellen van de verkiezingsuitslagen. In dit instituut hebben zitting politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee. Ook het bedrijfsleven en de vakbeweging zijn vertegenwoordigd in dit instituut. Van Dijk-Silos was eerder voorzitter tijdens de algemene vrije en geheime verkiezingen in 2005, 2010 en 2015.”
FR

error: Kopiëren mag niet!