Paul Somohardjo: “Misschien wil Noersalim aandacht trekken”

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), spreekt met klem tegen dat zijn partij enige betrokkenheid heeft gehad bij het incident waar Binnenlandse Zaken-minister Mike Noersalim tijdens de owru yari- viering van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) op 29 december 2017 is gedrogeerd. De bewindsman kreeg gebak geserveerd waarin, naar achteraf is gebleken, een drug was verwerkt. Nadat Noersalim en anderen in het gezelschap van het gebak hadden gegeten, vertoonde de bewindsman op een gegeven moment afwijkend gedrag en maakte hij aanstalten zich te ontkleden. Ondertussen hebben justitiële autoriteiten een onderzoek gelast. Het wordt niet uitgesloten dat de ‘aanval’ met het geprepareerde gebak uit een politieke hoek komt. Noersalim is voorzitter van de onlangs geproclameerde politieke partij Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), die ontstaan is na de splitsing in 2015 binnen de PL. “Die attitude hebben wij niet. Misschien wil Noersalim aandacht trekken”, zegt de PL-leider aan Dagblad Suriname. Somohardjo voert aan dat hij al langer dan 50 jaar in de actieve politiek zit en zoiets voor het eerst hoort in Suriname. Hij denkt daarom eerder in de richting van een verzonnen verhaal van de PL-overloper. “Misschien was de minister dronken en wil hij dat nu goedpraten”, aldus Somohardjo.
HVB geen gevaar voor PL
De PL-voorzitter benadrukt dat hij geen enkel gevaar ziet in de HVB. “Wij hebben al duizend keren gezegd dat HVB geen tegenstander van ons is, maar een eigendom van de NDP van Desi Bouterse. De HVB is enkel en alleen geplaatst om onze mensen uit te lokken, want als je een picolet wil zoeken, ga je een picolet plaatsen”, benadrukt hij. Momenteel zit de PL samen met de VHP, NPS en Abop in de oppositiebanken. Volgens de politicus zijn er geen problemen binnen deze samenwerking, waardoor een toekomstige samenwerking ook geen probleem hoeft te zijn. “Wij kijken nog naar de situatie, want er zijn stemmen in Nickerie dat men graag alleen de verkiezingen wil ingaan. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, want de PL is in 2010 ook alleen de verkiezingen ingegaan en heeft toch 6 zetels binnengehaald”, aldus Somohardjo.
Deel van groep overlopers
Noersalim heeft tijdens de verkiezingen op nummer 14 van de V7-lijst van Paramaribo gestaan en wist 3743 stemmen te vergaren op stemadvies van zijn partij. Echter was dit nog net niet genoeg om met voorkeursstemmen binnen te komen. Hij heeft zijn politieke carrière binnen de Nationale Partij Suriname (NPS) gestart. In 2006 besloot hij om zijn krachten aan de PL te geven. De bedoeling was volgens hem om na 2005 definitief een punt achter zijn politieke loopbaan te zetten en meer aandacht te vestigen op zijn bedrijf. Het is de PL die hem uiteindelijk toch heeft benaderd om zijn bijdrage ook aan de partij te geven. Tijdens de verkiezingen van 2015 leverde de bewindsman harde kritiek op president Desi Bouterse en de NDP. Na de verkiezingen stapte hij samen met de groep onder leiding van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uit de PL en sloot zich onder de naam HVB aan bij de coalitie, onder leiding van de NDP en werd minister van Binnenlandse Zaken. Pogingen om Sapoen en Chitan uit het parlement terug te roepen, hebben tot de dag van vandaag geen positieve resultaten opgeleverd voor de PL.
FR

error: Kopiëren mag niet!